Det byggs så det knakar i Sverige. Efter att det under en lång tid byggt lite har byggandet ökat och enligt Boverkets prognoser kommer det att byggas 67 000 nya bostäder under nästa år. Trots nuvarande byggtakt har vi ändå ett under flera år ackumulerat underskott av bostäder.
Just nu byggs det så mycket att det är arbetskraften som är den begränsande faktorn. Den nuvarande byggtakten motsvarar i princip bostadsbehovet med avseende på befolkningsökningen. Räknar man med 2,1 boende per lägenhet så räcker de 64 000 bostäder som byggdes förra året grovt räknat till för befolkningsökningen på 144 000 individer.
Dagens jämförelsevis snabba och omfattande bostadsbyggande av främst hyres- och bostadsrätter, alltså flerfamiljshus, ökar belastningen på kommunal infrastruktur i form av vatten, vägar och avlopp. Kommunernas belåning ökar nu snabbt och mycket av pengarna går till grundläggande infrastruktur. Nya daghem, skolor och vårdinrättningar följer med ökat bostadsbyggande.
Framdragning av el är en, i dessa sammanhang ofta förbisedd, investering. Oförsiktigt lokaliserade bostadsområden kan innebära kostsamma kapacitetshöjningar av elnätet. Nya kraftledningar riskerar att fördröjas flera år på grund av att ledningsdragningarna överklagas till miljödomstolarna.
Ytterligare hot mot bostadsbyggandet är en stigande ränta. Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) tonar ned risken för snabba räntehöjningar i Sverige och Europa men understryker samtidigt risken med hårt skuldsatta hushåll. Stiger räntan mycket kommer många få svårt att klara räntorna på bolånen vilket i så fall lär kyla av bostadsbyggandet.
Många boende i nyproducerade hyresrätter betalar idag höga hyror. Låga räntor gör att det i Storstockholm kostar 6 000 kronor mer i månaden att hyra en trea på 70 kvadratmeter än att äga lägenheten, enligt en färsk rapport från Hyresgästföreningen. Det är bra att det byggs nya hyresrätter men folk ska ha råd att bo där också. Boverkets har till och med föreslagit särskilda boendelösningar för betalningssvaga grupper, så kallad ”social housing”.
Det är glädjande att bostadsbyggandet kommit igång. Det betyder dock inte att regeringen kan luta sig tillbaka. Bostadsbristen är inte över. En av de mest prioriterade åtgärderna måste vara att se till att det byggs fler bostäder med hyror som även betalningssvaga personer har råd med.