Bränder och utsläpp är varningssignaler

Skogbränder och fartygshaverier i Östersjön är varningssignaler om att en nationell krisledande myndighet behövs.

Skogbränder och fartygshaverier i Östersjön är varningssignaler om att en nationell krisledande myndighet behövs.

Foto:

Ledare2018-08-04 04:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Kommunens säkerhetsorganisation har haft bråda dagar på sistone. Som om det inte vore nog med pågående skogsbränder, och hög risk för ytterligare bränder, fick kommunen dessutom ett fartygshaveri och potentiell miljökatastrof på halsen.

Lokala nyhetsmedier såväl som riksnyheter har rapporterat flitigt efter att fartyget Makassar Highway gått på grund och börjat läcka olja i Tjusts skärgård. Dessutom gick SOS Alarm ut med ett "Viktigt meddelande till allmänheten". Det nådde många i kommunen via sms, som en påminnelse om allvaret i situationen.

I efterhand är det måhända för mycket att påstå att allt gick väl. Det kommer ta tid att städa upp efter olyckan. Men resultatet blev inte den miljökatastrof det kunde ha blivit. Tack vare omfattande insatser från myndigheter och frivilliga. Vi påminns än en gång om vikten av de frivilliga krafterna och den civila beredskapen, för samhällets förmåga att hantera händelser likt denna.

Vi påminns också om att det behövs en nationell krisledande myndighet. Man kan betänka att de allra flesta inblandade på plats aldrig deltagit i en liknande aktion tidigare. Och att inte heller de krisledande individerna nödvändigtvis har tidigare erfarenhet. Att insatsen ändå gav ett så pass gott resultat som den gjorde, gör att alla inblandade i arbetet förtjänar en stor portion beröm för ansträngningar, information och den största delen av själva förfarandet. Men synbarligen gjordes även felbedömningar. Informationen som gavs via media, var inledningsvis lugnande. När fartyget därefter gled av grundet och tog de skyddande länsarna med sig blev situationen kritisk.

Lägg därtill att ett stort antal aktörer varit delaktiga i händelsen, utöver Kustbevakningen. Såsom rederiet, Transportstyrelsen, länsstyrelsen, kommunernas räddningstjänster, hemvärnet, försvaret, olika frivilligorganisationer och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

När ett antal organisationer ska samverka med varandra i ett kritiskt läge är det avgörande att en instans snabbt tar ledningen. Och att denna ledande organisation har gedigen erfarenhet av liknande händelser. Det kan man bara skapa genom en nationell krisledande myndighet.

Under torsdagen meddelade SOS Alarm Faran över. För denna gång, kan tilläggas. Hur man minskar risken att det blir en nästa gång är en annan fråga. Orsakerna till olyckan synes inkludera ett alkoholpåverkat befäl, bristande uppsikt, samt säkerhetssystem på fartyget som varit trasiga eller medvetet satts ur system. Ansvarsfrågan kommer att redas ut.

Men med tanke på att förhållanden likt dessa existerar på haven ställer det en fråga på sin spets. Hur kommer det sig att vi accepterar ett system till sjöss som vi inte tillåter i luften? Ett bättre system för trafikövervakning skulle kunna minska risken att det händer igen.

Sverker Thorén (L) är en av dem som efterlyst ett sådant. Han menar att utredningar finns, men att den politiska viljan har saknats. Det återstår att se om den viljan ökar efter denna skarpa varningssignal.