Borgerligt alternativ har hamnat i galen tunna

Svenska kyrkan viger idag samkönade par på samma sätt som män och kvinnor. Kravet att möjliggöra vigsel ligger på församlingarna. Präster som inte vill har rätten att säga nej.

Partierna ställer sig olika till frågan om präster i Svenska Kyrkan ska tvingas viga samkönade par mot sin religiösa övertygelse eller inte.

Partierna ställer sig olika till frågan om präster i Svenska Kyrkan ska tvingas viga samkönade par mot sin religiösa övertygelse eller inte.

Foto: Kallestad, Gorm

Ledare2021-08-25 04:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Kompromissen garanterar både de homosexuellas rätt att gifta sig som andra, och enskilda prästers rätt att verka i linje med sin religiösa övertygelse. En bra lösning, borde de flesta hålla med om. 

Men nu vill flera av de partipolitiska grupperna i Svenska kyrkan ta bort den så kallade väjningsrätten. Den som vill bli präst i svenska kyrkan måste då gå med på att viga homosexuella par. Frågan handlar om politikens makt över religionen. Ska de partipolitiska ideologierna trumfa religionsfriheten? Ska politiker bestämma över vem som är lämplig att bli präst i ett samfund? Biskoparna har tidigare sagt nej till förslaget att ta bort väjningsrätten. Det skulle vara ett intrång på deras område. I en episkopal kyrka är det biskoparna som bedömer vem som är lämplig att bli präst – inte partipolitiker.

För de som vill se en kyrka styrd av politiken har det förstås varit en nagel i ögat att enskilda präster har kunnat ducka politiska beslut med hänvisning till sitt samvete. Kyrkans tidning gjorde nyligen en genomgång av hur de olika nomineringsgrupperna ställer sig (KT 5/8). Det är ingen tillfällighet att frågan om vigselplikt drivs av partier som vill politisera kyrkan ytterligare: Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Det är heller ingen tillfällighet att samvetsfrihet försvaras av de inomkyrkliga partierna som verkar för en självständig kyrka; Posk och Frimodig kyrka.

Glädjande är också att nomineringsgruppen Fisk, Fria liberaler i Svenska kyrkan, säger nej till förslaget och hänvisar till åsiktsfrihet. Visserligen har enskilda liberaler motionerat om tvång, men gruppen i helhet står alltså upp för religionsfriheten. Likaså är faktiskt Centerpartiet för fortsatt rätt för enskilda präster att säga nej. Centern verkar fortfarande genom sin historia ha respekt och förståelse för Svenska kyrkans ordning och självbestämmande.

En besvikelse i sammanhanget är Borgerligt Alternativs ställningstagande. BA vill nämligen också ta bort väjningsrätten och gör alltså gemensam sak med Socialdemokraterna. Att BA sällar sig till de partipolitiska nomineringsgrupperna rimmar illa med den valkampanj de just har satt igång. Där säger sig Borgerligt alternativ vilja göra kyrkan mer självständig. Den ena handen verkar inte veta vad den andra gör.

Det finns fortfarande politiker som anser att kyrkans uppgift är att verka enligt politiska ideologier. För de som vill se en självständig kyrka fri att verka efter sitt eget budskap verkar Borgerligt alternativ vara ett opålitligt alternativ.