Blicken på demokratin

Det dröjer innan nya ledamöter i styrelser och nämnder tillträder efter valet.

Det dröjer innan nya ledamöter i styrelser och nämnder tillträder efter valet.

Foto: Anders Steiner

Ledare2018-09-17 04:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Det finns några detaljer att hålla blicken på under den politiska hösten i kommunen. Processen för att få ett nytt styre i kommunen skiljer sig på flera sätt mot regeringsbildningen i riket. På båda nivåerna börjar utspel och förhandlingar direkt efter valet. En ny styrande koalition kan i praktiken vara klar snabbt. Men rent formellt är kommunens process något pösigare än den nationella. Både avseende strukturen och tiden.

Det som händer efter valet är att det gamla fullmäktige träffas i slutet av september för ett sista möte. De nyvalda ledamöterna börjar sin mandatperiod först den 15 oktober. I praktiken vid det planerade sammanträdet en vecka senare. Vid detta möte, eller senare under hösten, väljer de nya ledamöterna en kommunstyrelse och tillsätter poster i övriga nämnder. Den nya kommunstyrelsen tillträder i regel vid årsskiftet, men kan också tillträda tidigare om fullmäktige så beslutar. Innan årets utgång väljs också ett nytt presidium, inklusive fullmäktiges ordförande.

Hur styrande majoriteter i kommunen bildas är inte formellt fastställt. Den är inte en formaliserad process likt regeringsbildningen i riksdagen. Styrande majoriteter (och styrande minoriteter) i kommunen kan i teorin formas och omformas under mandatperiodens gång.

Det formella moment som får betydelse för styret är valet av kommunstyrelse. Även denna kan ombildas under mandatperiodens gång. Det är förvisso ytterst ovanligt, men skedde i kommunen 2012 vid en ombildning av den styrande majoriteten. Och som därefter Högsta förvaltningsdomstolen slagit fast som korrekt.

När väl platserna i kommunstyrelse och nämnder tillsätts bör det ske utefter ungefär samma proportioner som fullmäktige. I normalfallet är det också vad som brukar ske. Oavsett vilken styre som bildas och vilken princip man använder sig av vid fördelning av platser är det av högsta vikt att alla partier finns representerade i styrelse och nämnder. Och att representanter från samtliga partier i fullmäktige ges rätt till deltagande, överläggningar, information och protokollsanteckningar. Det ger bättre förutsättningar för partierna att bedriva opposition. Och bidrar till insyn, debatt och öppen argumentation i det offentliga samtalet. En bättre lokaldemokrati helt enkelt.

Vilka individer som ska sitta i nämnder och styrelse är också viktigt. I idealfallet är det partiernas kunnigaste, klokaste och ideologiskt tryggaste personer. I praktiken går politisk erfarenhet och position ofta före. Det finns skäl att uppgradera den sakpolitiska kompetensen i nämnderna. Politiker behöver för all del inte kunna allt. De ska stå för principerna och inte detaljutformningen. Och dessutom finns tjänstemännen till för att bidra med kunskapen.

Men med kunskapen ökar politikernas möjlighet att styra kommunen i den riktning de anser principiellt rätt. Förkunskap och analysförmåga ger förutsättningar att tolka de underlag som politikerna bygger sina beslut på. Det är värdefullt.