Bekvämt om rankningar

Västervik.

Västervik.

Foto: Anders Steiner

Ledare2017-10-16 04:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

”Västerviks kommun klättrar i näringslivsrankning.” Det är den flåshurtiga rubriken i kommunens pressmeddelande om Svenskt Näringslivs årliga undersökning om företagsklimatet. Inte någonstans i pressmeddelandet nämns att det är det näst sämsta resultatet någonsin. När kommunalråd Kronståhl får en fråga om den saken tonar han ned betydelsen av undersökningen. ”Jag värderar inte denna undersökning så högt, då den lämnar utrymme för mycket subjektiva åsikter. Det är mycket tyckanden med lite faktaunderlag.”

Det är ett tema från kommunens majoritet att nedvärdera undersökningar som mäter företagsklimat. Istället tycker kommunalrådet om tävlingar man kan vinna, såsom Årets stadskärna. När Västervik blev nominerad var Kronståhl stolt och glad. Han såg nomineringen som ett resultat på det gemensamma arbetet.

Priset delas ut av intresseorganisationen Svenska stadskärnor. Juryn, som består av organisationens styrelseledamöter, bestämmer enväldigt vilka städer som ska nomineras, gå till final och slutligen vinna. För att kunna bli nominerad krävs att kommunen deltar i ett kvalitetsprogram under minst tre år. Vägledning i programmet står såklart Svenska stadskärnor för. Priset delas ut under organisationens bankett ”som samlat närmare 450 tjänstemän, politiker, stadsutvecklare, centrum- och cityutvecklare, samt representanter för 65 kommuner”. Det låter onekligen som en festlig tillställning, om än inte billig för skattebetalarna. Inte heller är det gratis för kommunen att delta i tävlingens alla obligatoriska aktiviteter.

När en kommun vinner ett sådant pris liknar det en belöning för att man lojalt hållit sig till programmet och organisationen i fråga. Ansträngningarna och resurserna som spenderas på vägen mot priset kan leda till god utveckling, men priset i sig bevisar inte mycket. En och annan handlare ställer sig (anonymt) lite frågande: ”Jaha, årets stadskärna, vad är skillnaden? Vad har blivit bättre?”

Ofta motiveras detta och liknande priser med att det sätter kommunen på kartan. Men vem minns vilken kommun som blev Årets stadskärna år 2015?

Det är såklart mer bekvämt att söka strålkastarljus i kommunala prisutdelningar istället för att enträget och långsiktigt arbeta för att förbättra förutsättningarna för att företagsamma människor ska kunna skapa utveckling genom sina idéer och skaparkraft.

Svenskt Näringsliv bygger sin undersökning till en tredjedel på statistik från SCB och i övrigt på svar från ett hundratal företagare i kommunen. Det tycker kommunalråd Kronståhl blir lite subjektivt. Till skillnad från en jurys åsikter.

Är det något som spelar roll för Västerviks utveckling så är det vad företagarna tycker om företagsklimatet. Deras uppmätta uppfattningar som grupp är objektiva fakta. Men det är fakta som inte passar kommunens socialdemokrater. Det förklarar varför det inte händer så mycket på området.

Något annat som är subjektivt är väljarnas åsikter på valdagen. Vad tänker Kronståhl om den undersökningen?