Vimmerbys kommunfullmäktige, med Socialdemokraterna i spetsen, tog i veckan beslut om krav på kollektivavtal för företag som deltar i kommunens offentliga upphandlingar. Beslutet, som även påverkar Västervik, är olagligt. Och ännu mer olämpligt. För att inte säga dumt.
Ett krav på kollektivavtal skulle kraftigt missgynna småföretag och lokala företag. Redan idag är det endast ett av fyra småföretag som deltar i offentliga upphandlingar, och endast ett av tio småföretag har deltagit det senaste året. Orsaken är ofta krångliga villkor i upphandlingarna. Grannkommunen har på senare år lyckats klättra på näringslivsrankingar avseende företagsklimat. Men dagens beslut ger ingen skön bild av saken. Det är ett i allra högsta grad företagarfientligt beslut. Och häpnadsväckande ignorant.
Kravet är inte förenligt med Konkurrensverkets regelverk eller EU:s grundläggande principer om likabehandling. Risken är överhängande att Vimmerby kommun drabbas av en serie överklaganden av upphandlingar.
Ulla Öhrn, chef för den gemensamma inköpscentralen för sex av länets kommuner, är synnerligen kritisk. Hon påtalar att beslutet inte är förenlig med lagstiftningen, samt att det förhindrar gemensamma upphandlingar med grannkommuner. Det innebär mindre upphandlingar, färre anbud och högre inköpskostnader. Främst för Vimmerby, men i viss mån även för övriga kommuner då det gemensamma underlaget blir mindre.
Vimmerbys beslut bär stora likheter med den ”vita-jobb-modell” för upphandlingar, som utformats och kontrolleras av LO-förbunden och som införts av Malmö kommun. Den är högst kontroversiell och inom näringslivet finns ett kompakt motstånd mot modellen då den rubbar balansen mellan arbetsmarknadens parter och sätter den svenska modellen på undantag. Den är också anmäld till Konkurrensverket, där det pågår en utredning. Dock är den närmast moderat i jämförelse med Vimmerbys beslut. Där vita-jobb-modellen kräver löner och villkor i linje med kollektivavtal, vilket är tillräckligt problematiskt, kräver Vimmerby att det finns ett faktiskt tecknat kollektivavtal.
Gemensamt för de båda är att kraven, som givetvis måste kontrolleras och följas upp, tar fokus från det som är kärnan och syftet med offentliga upphandlingar. Nämligen att på ett för skattebetalarna kostnadseffektivt sätt göra inköp till offentlig verksamhet.
Beslutet innebär dessutom att den socialdemokratiska majoriteten med Moderaterna får en spricka, vilket gör beslutet än mer obegripligt. Moderaterna i Vimmerby torde fundera på om de fortfarande betraktar Socialdemokraterna som en stabil partner för att uppnå moderata politiska mål.
Inledningsvis kunde man hoppas på att beslutet berodde på något slags röstningsmässigt missöde. Eller tillfällig sinnesförvirring. Men i efterhand har de försvarat sitt beslut med att de minsann tolkar det som att lagstiftningen kommer att stämma överens med beslutet – i framtiden.
Vimmerby – ni är varmt välkomna in i gemenskapen igen. Men om ert beslut kvarstår får ni hålla er på er kant och inte störa oss andra i vårt arbete för att göra så kostnadseffektiva inköp som möjligt.