Regeringen presenterade i veckan den ekonomiskt största infrastruktursatsningen någonsin i Sverige. Den vill lägga 881 miljarder kronor på upprustning och nysatsning på väg, tåg och sjöfart. Planförslaget anses bidra till klimatmålen, både genom att minska utsläpp och kompensera för dem. Detta görs bland annat genom ny teknik och digitalisering.
Trafikverket har i sin rapport, som är underlaget för regeringens satsning, beskrivit hur vägen till att nå klimatmålen handlar om att göra vägtrafiken fossilfri. Trafikverket förordar statliga ingrepp för att gå över till eldrift och biodrivmedel. Det behövs: “styrmedel, regleringar och laddinfrastruktur”.
Dessa statliga ingrepp ligger dock utanför myndighetens rapport, även om de är en förutsättning för att nå klimatmålen. För att försvara upprustningen av vägarna rent klimatmässigt behöver den långsiktiga inriktningen för biltrafiken till exempel vara eldrift.
Ett problem är att omställningen till eldrift inte nödvändigtvis är miljövänlig. Vi har redan akuta elproblem i Sverige och elen som används nu är varken garanterat grön eller hållbar. En total omställning till elbilar kräver mer el men ger också negativ påverkan på miljön i form av nyproduktion av bilar och utbyggnad av laddinfrastruktur. Allt detta borde tas hänsyn till i strävan efter fossilfria lösningar.
Förvaltarskap går inte alltid hand i hand med modernisering. När Trafikverkets generaldirektör, Lena Erixon i en video upprepar hur viktigt modernisering och digitalisering är, säger det inget om hur det faktiskt får infrastrukturen att fungera bättre. Digitalisering har fördelar men elektroniska system är också mer sårbara än mekaniska.
En positiv sak med myndighetens rapport är dock att den typen av problem finns reflekterat i deras arbete utifrån en fyrstegsprincip. Fyrstegsprincipen går ut på att tänka om, optimalisera och bygga om – innan man bygger nytt. Tyvärr reflekteras inte dessa insikter i regeringens satsning där en större del av pengarna går till att bygga nytt snarare än att bygga om.
Att arbeta med förvaltarskap och klimatmål ger ett hållbart samhälle på flera plan. Men att enbart fokusera på till exempel fossilfritt bilkörande och grön infrastruktur kan göra att man kastar ut barnet med badvattnet och bidrar till ökad konsumtion. Det är också en form av hållbarhet att förvalta den infrastruktur som finns bättre.
Att upprusta tågen och vägarna är välkommet, men ett mer nyanserat hållbarhetstänk hade tjänat samhället och infrastrukturen väl.