Det meddelade partiledaren Ulf Kristersson och migrationspolitiska talespersonen Maria Malmer Stenergard under en pressträff i riksdagen under måndagsförmiddagen.
M-förslaget, som är något av en arbetslinje, har goda chanser att få stöd av en majoritet i riksdagen. Kristersson verkar nu ha hittat formerna för att i enskilda frågor ena oppositionen, trots skilda utgångspunkter för exempelvis V och SD.
Det lär också vara mycket enklare för Vänsterpartiet att göra upp om arbetskrafts- än asylinvandringen, då de styrs av två olika logiker. Arbetskraftsinvandring har Sverige för att det är ekonomiskt gynnsamt. Den behövs för att företagen i landet ska hitta kvalificerad arbetskraft och klara den globala konkurrensen. Exempelvis skulle det för jord- och skogsbruket vara oerhört svårt att annars rekrytera arbetskraft. Enligt en rapport från Svenskt Näringsliv resulterade arbetskraftsinvandringen år 2018 i 12 miljarder kronor i skatteintäkter. Asylinvandringen motiveras däremot inte av en krass ekonomisk kalkyl, utan snarare av ideologi.
Precis som asylinvandring har dock arbetskraftsinvandringen under senare år präglats av många sökande och regelproblem. Frikostigheten med skattemedel har varit omfattande.
Det har stundvis varit mindre av gör din plikt, än kräv din rätt. Minimikravet på månadslön för en arbetare som kommer från utanför EU är i dag 13 000 kronor. Uppfylls det kan arbetskraftsinvandraren ta med hela familjen till Sverige utan försörjningskrav, och få tillgång till välfärdsstatens skyddsnät.
Arbetskraftsinvandringen har även utnyttjats av kriminella. Återkommande har fusk inom assistansbranschen uppmärksammats. Företag kan genom att sätta upp falska anställningar sälja arbetstillstånd till utländska medborgare.
Det har också gått att hoppa mellan systemen för asyl- och arbetskraftsinvandring. Vilket är märkligt givet att det är två helt olika utgångspunkter.
Nu har dock Moderaterna lagt fram förslag för att komma tillrätta med alla problemen. Bland annat vill M se höjda lönekrav, försörjningskrav, stopp av spårbyte och helstopp av arbetskraftsinvandring av personliga assistenter.
Utöver det vill M få ett stopp på att personer som har arbete och försörjning i Sverige kan utvisas för mindre fel, så som att de fått några kronor för lite i månadslön eller haft fel typ av försäkring enligt det rådande kollektivavtalet. Något som på sätt och vis är lite motsägelsefullt, givet att Migrationsverket avkrävs strikt regeltolkning i alla andra delar av myndighetsutövandet men när de tillämpar det på så kallad kompetent arbetskraft blir det ett herrans liv. Att M vill skärpa vissa regler men förenkla andra pekar samtidigt på vilken svår balansgång det är kring arbetskraftsinvandring.
Det är lätt att arbetskraftsinvandringen sammanblandas med asylinvandringen, och bekymren som finns på det området. Men det är två olika områden, med olika problem och behov av reformer.