Alvedonförbud botar inte ohälsa

Medicin. Alvedonförbud i livsmedelsbutiker väntar, men det löser knappast några ohälsoproblem.

Medicin. Alvedonförbud i livsmedelsbutiker väntar, men det löser knappast några ohälsoproblem.

Foto: Nora Lorek / TT

Ledare2015-04-29 16:25
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Försäljningen av värktabletter som Alvedon och Panodil ska enligt ett beslut av Läkemedelsverket förbjudas i mataffärer till hösten. Anledningen är att Läkemedelsverket har sett en ökning av antalet förgiftningsfall med paracetalmol. År 2013 skedde 1 500 fall av skadlig påverkan av paracetamol. Förgiftningen är allvarlig och kan leda till livshotande leverskador.

Rolf Gedeborg, utredare vid Läkemedelsverket, kommenterar beslutet till Sveriges Radio. Han menar att 85 procent av fallen handlar om medvetna skadehandlingar, där man tar en överdos för att skada sig själv. Ungefär 40 procent av alla självskadefall sker i åldersgruppen 15-24 år. I tre av fyra fall rör det sig om kvinnor.

Innan försäljningen förbjuds bör Läkemedelsverket se över vilka andra förbättringar som kan göras. För de fall förgiftningen sker utan avsikt att skada sig själv är det viktigt att information finns om riskerna med paracetamol. Exempelvis hade uppgifterna kunnat nå fram genom tydlig information på paketen om biverkningar.

Eftersom majoriteten av överdoseringen sker medvetet är det svårt att tro att Läkemedelsverkets förbud verkligen hindrar några förgiftningar. Inte heller lär det minska självskadebeteendet – Det kanske kan ändra form, men lär knappast upphöra för att paracetamoltabletterna försvinner från matbutikerna. Orsakssambandet mellan att fler skadar sig och att det sedan några år tillbaka finns Alvedon tillgängligt i matbutiken är tveksamt.

Vad som däremot skulle kunna förklara att fler unga väljer att skada sig själv genom att ta smärtdövande preparat är att den psykiska ohälsan ständigt ökar bland unga. En rapport Socialstyrelsen släppte år 2013 visar att den psykiska ohälsan bland 16-24-åringar har ökat de senaste åren, och sämst mår unga tjejer. En rimlig förklaring till att allt fler unga väljer att ta för stora doser smärtstillande skulle kunna vara att unga kvinnor mår sämre än tidigare.

Om en person självmant vill skada sig kan det tyckas göra liten skillnad om det inte går att köpa Alvedon i matbutiken. För de fall där unga lider av psykisk ohälsa och därför överdoserar läkemedelspreparat finns det helt andra vägar att gå för att hindra dem. Organisationen Suicide Zero arbetar för att minska den psykiska ohälsan bland unga och att hindra att självmord begås. De förespråkar en metod som kallas för Miamimetoden efter att metoden haft goda resultat i Miami. Metoden innebär att lärare lär sig varningstecken för om en ung mår dåligt och då genast kan tillkalla en tillgänglig kurator.

Bristen på vuxna som är utbildade i att hjälpa unga som mår dåligt är påtaglig. Att satsa mer resurser på att förebygga orsaken till problemet är bättre än att försöka genom tveksamma lösningar komma åt ett av de många symptomen. Läkemedelsverkets förbud kommer göra att det blir svårare för människor som har ont att få smärtlindring, men det bakomliggande problemet kommer att kvarstå.

Läs mer om