Trots att krocksäkerheten är i paritet med en kundvagns får mopedbilarna köra om de mycket säkrare a-traktorerna, ty mopedbilar får gå i 45 kilometer i timmen, medan a-traktorer oftast vanliga bilar som saknar baksäte och spärrats till max 30 kilometer i timmen.
Tidigare krävdes en större ombyggnation för att få en utväxling som innebar att a-traktorn gick i maxfart vid väldigt höga motorvarv, men efter en lagändring räcker det att programmera om bilens styrbox så att denna hindrar hastigheter över 30 kilometer i timmen.
Efter ändringen har antalet a-traktorer ökat rejält, och det finns idag runt 50 000 stycken. Det är givet ökningen rimligt att anta att lagändringen bidrar till att fler ungdomar kan bli mer självständiga. Möjligheten till omprogrammering i stället för att montera en ytterligare en växellåda har också inneburit att fler utan motorintresse kan bygga sin egen a-traktor.
Samtidigt kan lagändringen omöjligen vara hela svaret. Lagändringen gjorde inte a-traktorer billigare eller kollektivtrafiken sämre. Varför då lägga pengar och utbildning på självkörande ungdomar? Ett svar är givetvis ökad frihet för både ungdomar och vuxna. Ungdomar som kan köra själva behöver inte skjuts.
Ungdomar som åker buss behöver förvisso inte heller skjuts, men det har hänt något i det offentliga rummet och i kollektivtrafiken som gör att föräldrar hellre ser att ungdomarna sitter ensamma när de transporteras. Vilket inte minst syns i Stockholm där antalet mopedbilar och a-traktorer, trots en ofta suverän tillgång till kollektivtrafik och igenkorkade vägar, ökar radikalt.
Vi bör därför lyssna på Riksförbundet M och höja farten till 45 kilometer i timmen. Den höjda hastighetsgränsen hade dessutom gjort mopedbilen ointressant. Till fördel för såväl trafiksäkerhet som miljö.
Vi bör däremot inte lystra till de som vill förbjuda a-traktorn. Må vara att alla ungdomar inte följer reglerna, det gör inte alla vuxna heller, men att vissa inte sköter sig är inte anledning att inskränka friheten för alla andra. Ungdomarnas första smak av frihet, självständighet och känslan av att ha något eget måste värnas.
De flesta kommer inse värdet av friheten och vårda det – genom livet. Alla kommer inte göra det. Precis som att vi vuxna inte heller alltid gör det. Men vuxna hade inte accepterat att deras rättigheter och frihet kringskars för att andra inte kan ta ansvar. Det ska inte ungdomarna heller göra. Tvärtom. Både a-traktorn och de som sitter i den är en del av samhället och förtjänar både rimlig hastighet, frihet och säkerhet.