Så kan oppositionen vinna nästa val

Oppositionen står snubblande nära ett maktskifte i SCB:s majmätning (2/6), men når inte riktigt fram. Vägen till valseger går dock att läsa i siffrorna.

Kampen om väljarna hårdnar och enligt ledarskribenten är ett maktskifte inte långt borta.

Kampen om väljarna hårdnar och enligt ledarskribenten är ett maktskifte inte långt borta.

Foto: Hanna Franzén/TT

Ledare2021-06-03 04:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Särskilt Liberalernas stöd har väckt intresse då detta är den första SCB-mätningen sedan partiet bytte ståndpunkt i regeringsfrågan. Liberalerna vill nu ingå i en borgerlig regering, även om denna stöds av Sverigedemokraterna. Partiet skulle i dag få 2,5 procent av rösterna, vilket är ett nedslående resultat om än inte förvånande. Nettoförlusten på 0,5 procentenheter går i princip helt och hållet till Centerpartiet. Motståndarna till den nya linjen som har bytt parti.

Ett större problem är att Liberalerna sedan valet 2018 har förlorat 1,3 procentenheter till Moderaterna – som ännu inte återvänt. Hos moderatväljare finns ibland den spefulla uppfattningen: ”lita aldrig på en folkpartist”. Risken tycks föreligga att även de 1,3 procenten har anammat denna hållning. Något som knappast hjälps av att internoppositionen i Liberalerna fortfarande aktivt försöker omkullkasta den nya linjen (DN 19/5).

Med 3,8 procent skulle även Miljöpartiet falla ur riksdagen. Men ändå samlar Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, och Centerpartiet tillsammans 46,6 procent, mot Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraternas 45,8. Med 0,8 procentenheters övervikt skulle alltså Stefan Löfven kunna fortsätta som statsminister.

Huvudproblemet för oppositionen är att Moderaterna, trots att partiet stabiliserats sig vid 22 procent, ännu inte når valvinnande nivåer. Vid det senaste maktskiftet år 2006 behövde Moderaterna 26 procent för att bilda majoritet, samtidigt som både Liberalerna och Kristdemokraterna fick betydligt högre stöd än i dag.

Vilka väljare kan då Moderaterna vinna? Centerpartiets nya vänsterpositionering öppnar vissa möjligheter. Uppdelat efter region har Centern störst stöd i Småland med öarna (Öland och Gotland) liksom Mellersta och övre Norrland. Det är alltså de kärnväljare som i allt mindre grad prioriteras av partiet, och som lär bli störst förlorare på en regering med Vänstern och eventuellt Miljöpartiet. Med Moderaternas nya landsbygdsfokus bör dessa väljare kunna tilltalas.

Den största utmaningen är dock Socialdemokraterna som fortfarande ligger på 28 procent. Med tanke på den höga arbetslösheten och de eskalerande skjutningarna, kan detta tyckas obegripligt. En förklaring är att Socialdemokraterna har betydligt större stöd hos kvinnor än män. Dessa tenderar att prioritera välfärdsfrågor framför så kallade hårda frågor.

Oppositionen måste alltså stärka sitt förtroende kring välfärden. Med dagens överbelastade sjukvård och fallande skolresultat lär möjligheten vara bättre än på länge. I det avseendet bör Kristdemokraterna kunna spela en särskild roll. Tvärtemot vad som ofta antyds har även det partiet fler kvinnliga än manliga väljare, och har länge fokuserat just på vård och omsorg.

Med drygt ett år till valet tycks vägen till borgerlig seger utstakad, nu återstår bara att göra jobbet.