Naturvårdsverkets senaste inventering av varg (1/6) fann att populationen hade ökat för tredje säsongen i rad. Den beräknas nu uppgå till 460 vargar i Sverige, vilket är över 25 procent fler än i fjol då den beräknades till 395 vargar. Det är också det högsta antal sedan mätningarna inleddes.
Det rekordstora antalet vargar har också börjat märkas. Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, fann nyligen i en analys (SVT 28/6) att fler vargar har hittats döda utanför sina typiska utbredningsområden. Det tyder på att vargarna börjar etablera sig i nya områden, på grund av tuffare konkurrens om föda, plats och partner.
En av forskarna bakom studien, Håkan Sand, varnar för att ytterligare ökningar av vargpopulationen kan leda till större spridning. Något som förvärras av att vargarna redan är så många att revir som upphör ofta återkoloniseras inom ett års tid.
Den kraftiga ökningen bör också ses i ljuset av att vargangrepp mot tamdjur ökar. Redan förra året stod vargen för fler angrepp än lodjur, för första gången på tio år (LRF 24/6-21). Det beror delvis på att lodjursattacker har blivit färre, men vargattackerna har sjudubblats på bara tre år, från 18 stycken år 2018 till 126 i fjol.
Att antalet vargar har tillåtits växa så explosionsartat är obegripligt eftersom riksdagen redan 2013 beslöt att populationen ska ligga på 170–270 vargar. Naturvårdsverket valde visserligen den högsta möjliga tolkningen, och efter ett uppdrag från regeringen höjde det 2015 gränsen ytterligare till 300. Men dagens antal överstiger alltså kraftigt Naturvårdsverkets nivåer.
Samtidigt tilläts i år licensjakt på bara 33 vargar, varav 28 faktiskt fälldes. Det är mindre än hälften av populationsökningen vid samma tid. Att frustrationen bland svenska lantbrukare och boende på landsbygden över lag växer, bör därför knappast förvåna.
De andra medel som står till buds för att skydda sina djur kostar både tid och pengar, trots stöd från staten. Och som en djurägare nyligen fick erfara (SVT 14/7) är inte ens av länsstyrelsen inspekterade stängsel någon garanti mot angrepp. En varg har uppenbarligen tagit sig över ändå.
Regeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag (25/5) att utreda det vetenskapliga stödet för den satta populationsnivån. Men att döma formuleringarna i instruktionen tycks det snarare vara riksdagens mål på 170–270 som är satt under granskning. I vilket fall som helst ska utredningen vara klar först 2024.
En regering som tog landsbygdens oro på allvar skulle omgående kräva att Naturvårdsverket följer riksdagens beslut och minskar antalet vargar. Gärna till 170 som företrädare för Kristdemokraterna nyligen lovade (Expressen 25/7), men myndigheten bör åtminstone kunna nå sitt eget mål. Det verkar dock vara för mycket begärt från Socialdemokraterna.