Under torsdagen meddelades att Akzo Nobel lägger ned sin verksamhet i Gamleby, med 160 förlorade arbetstillfällen som följd. Hur tung förlusten än må vara för de anställda och kommunen, är det viktigt att inte förlora hoppet.
Verksamheten i Gamleby börjar avvecklas redan i början av nästa år, för att istället förläggas i Malmö och ryska Lipetsk. Även om industriföretagen sysselsätter närmare 20 procent av den arbetsföra kommunbefolkningen, är beskedet inte helt oväntat. Tjust har infrastrukturen och det geografiska läget emot sig, vilket försvårar logistiken och möjligheten för företag att finna den arbetskraft industriföretagen söker.
Nedläggningen visar hur riskabelt det är för landsbygden att förlita sig på få och stora arbetsgivare med världsomspännande verksamheter. Urbaniseringsivern gör orter som Gamleby till tacksamma offerlamm i händelse av besparingar, särskilt om företagens ägare saknar de band till bygden som bland kan motivera en dyrare produktion på landsbygden.
Därför bör kommuninvånarna sträva efter att själva äga det lokala näringslivet, genom att driva egna och småskaliga företag med stark förankring i bygden. Det är en nödvändig utveckling eftersom det gör landsbygden mer självständig samtidigt som fler och mindre företag innebär att bygden inte drabbas lika hårt, vid händelse av konkurser eller nedskärningar.
Även om det finns all anledning att sörja, är det viktigt att inte förlora hoppet. Gamleby behöver sin befolkning mer än någonsin och med tanke på det engagemang för bygden som så ofta gör sig påmint i trakterna kring Garpedansberget, är Västerviks-Tidningen övertygad om att Gamleby snart reser sig igen.