Richard Ulfsäter har rötterna i Västervik

Född i Helsingborg. Uppväxt i England. Student i Kristinehamn. Bosatt i Stockholm. - Men det är i Västervik jag har mina rötter, säger han.

7 april 2012 00:00

Det var här farfar drev pappersbruk och det var här pappa Joen föddes. Björn Ulvaeus har berättat att det var kusinen Joen som lärde honom de första gitarrackorden. Tillsammans hade de en skiffelgrupp i slutet av 1950-talet.

- Det är ju rätt tungt faktiskt, att min pappa lärde Björn Ulvaeus spela gitarr, funderar Richard.

Men medan kusinen Björn som bekant fortsatte med musiken blev Joen istället affärsman. Det är därför Richard är uppväxt i England, mellan London och Brighton, dit familjen flyttade när han var liten.

- Jag gick i en typisk engelsk pojkskola, med skoluniform och så där.

När föräldrarna skildes och flyttade tillbaka till Sverige började Richard Ulfsäter på Lundsbergs internatskola, som ju ligger i Kristinehamn i Värmland. En skola som verkligen har fått utstå hård kritik den senaste tiden. Skolinspektionen har ju slagit ner på pennalism, med mera, på Lundsberg.

- Men jag hade en bra tid där. Där fanns tjejer, det var ju som att komma till ett sommarläger. Och det där med att det var så strängt, det var väl inget jämfört med pojkskolan i England!

VT träffar honom på en restaurang på Östermalm i Stockholm en fredag förmiddag. Han har kommit hem till lägenheten på Gärdet sent på natten. Måndag-torsdag filmar han i Fjällbacka, och förbindelserna till huvudstaden är inte de bästa.

Karriären rullar på med riktigt god fart just nu för 37-åringen. Han gör alltså en huvudroll i SVT:s filmserie Fjällbackamorden som baseras på Camilla Läckbergs romaner. Ytterligare en TV-serie är redan inspelad och dessutom två långfilmer. Och på bio är han aktuell i Nobels Testamente och i Peter Dalles film En fiende att dö för.

Där får han tillfälle att utnyttja sin engelska, efter uppväxten i England är han helt tvåspråkig.

Är en roll i en internationell storfilm nästa givna karriärsteg?
- Hade jag varit yngre hade jag säkert sagt att "jag ska till Hollywood!" Nu vet jag inte precis, även om jag har en agent i England.

Karriären har inte varit spikrak. Efter studenten ville han lära sig mer språk, det blev ett år i Tyskland och ett år i Frankrike. När han kom tillbaka till Sverige fanns den där idén om skådespelaryrket. Richard Ulfsäter kom inte in på högskolan, men gick andra teaterutbildningar. Fick en del roller, men det gick trögt.

- Jo, det har varit långa perioder när jag inte haft någon vettig sysselsättning. För bara ett par år sedan hade jag mer eller mindre gett upp. Det har varit jobbiga år, medger han.

Han såg hur kompisarna från Lundsberg seglade iväg i sina förutbestämda karriärer. Richard Ulfsäter funderade allvarligt på att läsa psykologi och helt släppa skådespelardrömmen. Då började plötsligt telefonen ringa, den berömda ketchupeffekten.

- Det är en ren chansning att hänga sig kvar och hoppas att det ska lossna, säger han.

Det konstnärliga och artistiska finns i släkten. Faster Agneta, född och uppväxt i Västervik, är gift med Jan Troell. Filmen Maria Larssons Eviga ögonblick är hennes berättelse och släktkrönika. En annan faster har varit gift med Nils Petter Sundgren. Erland Josephson finns i släkten på mammas sida.

Västervik är för Richard Ulfsäter framför allt barndomens somrar. På Horns Udde finns sommarresidenset där släkten samlades varje sommar. Fortfarande är det en given plats att träffa kusinerna och njuta av skärgården.

- Men på sistone har det förstås inte blivit så ofta, jag har ju inte haft tid, säger han.

Personligt

Namn: Richard Ulfsäter

Född: 1 september 1975 i Helsingborg. Uppväxt i England.

Familj: Mamma Louise, pappa Joen. Storebror Fredrik. Flickvän Patricia.

Bor: På Gärdet i Stockholm.

Aktuell: På bio nu med En fiende att dö för och Nobels Testamente. Kommande biofilmerna Små citroner gula och Ego. TV4-serien Inkognito och SVT-serien Fjällbackamorden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!