Arrangörer för visaftonen var tre elever från Visskolans andra klass. Trion kallar sig "De sista poetisterna" och består av Victor de la Nietze från Västervik, Jim Frid från Sandviken och Robert Wikberg som har sina rötter i vårt östra grannland – Finland.
Att arrangera viskvällar är ett led i deras utbildning på Gamleby folkhögskola. Det hade också passat på och bränt en cd-skiva under måndagen! Den innehöll inspelningar som grabbarna gjorde i somras.
Tidigare har Visskolans elever framträtt på Musikbiblioteket i Västervik. På tisdagen var det premiär i Gamleby. Publiktillströmningen var över all förväntan.
– Jag sa tidigare att vi är nöjda med om det kommer 20. Nu ser det ut att bli det dubbla, sa Jim Frid före visstunden.
Men han hade fel. Det kom många fler och extra stolar fick bäras in, innan Victor de la Nietze inledde kvällen med en tonsättning av Gustaf Frödings dikt "Jag köpte min kärlek för pengar".
Sedan fortsatte hans båda kurskamrater kvällen med egna och andras kompositioner. Siste man på scen var dragplåstret och Finn Zetterholm. Under tre dagar är han i Gamleby för att lära de kommande trubadurerna lite om visans historia.
Undervisningen börjar med medeltida ballader, går via Bellman, via en bortglömd Birger Sjöberg, en alltid hyllad Taube fram till 1960-talets giganter med Cornelis Vreeswijk och Fred Åkerström på gamla vispråmen Storken. Finn Zetterholm var själv med på pråmen i mitten av 1960-talet.
– Men visan kommer nog aldrig nå samma höjder som på 60- och 70-talen. Det finns så mycket mer att välja på i dag.