Krönikespel och skärgårdskomik av Ilhammar

”I sin ungdom var hon gänglig och kantig, med ett smalt, blekt ansikte. Hon hade fräknar och en skarp blick.” En av P-O Ilhammars två nya pjäser handlar om Kung Märta.

Pjäsförfattaren P-O Ilhammar, till vänster, och Jörgen Lundgren från Teaterskeppet ser fram mot att få sätta upp två nya pjäser.

Pjäsförfattaren P-O Ilhammar, till vänster, och Jörgen Lundgren från Teaterskeppet ser fram mot att få sätta upp två nya pjäser.

Foto: Kjell-Arne Karlsson

Västerviks kommun2019-09-26 10:00

Kung Märta är den mäktigaste person som levat i Västervik. Märta Eriksdotter Leijonhufvud var "grevinna av Stegeholm med Västervik". Hon gifte sig med Svante Sture, överhuvud för ätten Sture, och bodde på sin ålders höst i Stegeholms slott i Västervik. Som i dag är Slottsruinen.

Kung Märta levde ett inte alltid helt okomplicerat liv. Om den hårda kampen mellan grevinnan Märta och kung Erik den XIV handlar ett krönikespel som just färdigskrivits av pjäsförfattaren P-O Ilhammar.

– Märta var en av 1500-talets kraftkvinnor. Det som skiljer henne från dåtidens övriga kvinnor är de så kallade Sturemorden som kung Erik XIV lät utföra. Både maken Svante och hennes två söner fick plikta med livet, säger P-O Ilhammar.

Ett nytt folklustspel har också levererats av Ilhammar, ”Bröderna Karlssons Husa”. På en ö i Västerviks skärgård lever de tre ogifta fiskarbröderna Teodor, Teofil och Teobert.

Granne med bröderna finns lanthandeln och handlaren fru Frisk som gör allt för att övertyga bröderna om fördelen med att ha en hushållerska. När hushållerskan till sist anländer händer det verkligen saker...

– Vi avser ge ”Bröderna Karlssons Husa” vid Vrå-stugorna på Kulbacken nästa sommar, medan ”Kung Märta” sätts upp någon under hösten 2020, säger Jörgen Lundgren från Teaterskeppet i Västervik.

Sommarens lustspel ”Pang på rödbetan” på Kulbacken gick enligt både Ilhammar och Jörgen Lundgren bra med många nöjda åskådare.

Ulf Göthberg var en av skådespelarna i sommarens föreställning Pang på rödbetan.
Ulf Göthberg var en av skådespelarna i sommarens föreställning Pang på rödbetan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!