Med sina bilder och korta texter har Mathias Leclér, som konstnären heter, blivit mycket uppmärksammad på nätet. Hans konto Villfarelser har 177 000 följare på Instagram och nästan lika många på Facebook.
Utställningen i Konsthallen i Västervik öppnar söndag 23 juli och pågår sedan i tre veckor.
Mathias Leclér föddes 1972 och växte upp i Uppsala. Han beskriver sig som lite Garbo-aktig och vill bara svara på frågor via e-post. På vernissagen i Västervik kommer han i alla fall att vara på plats.
– Jag ska visa ett urval av mina bilder. Har gjort runt 1900 stycken olika bilder allt som allt under de tre år jag har jobbat med Villfarelser. Så i Västervik blir det ett urval av gamla och nya bilder, skriver han i mejl till VT.
Hur arbetar du?
– Under de tre år jag har hållit på har jag arbetat på två olika sätt, ett är att utgå från en bild och bygga texten utifrån bilden. Det andra sättet är att arbeta fram en text för att sedan hitta ett passande fotografi. Det andra sättet att jobba är det vanligaste nuförtiden.
Förebild i andra konstnärer?
– Min egen farsa är en förebild, han gjorde olika kollage av bilder och satte ibland text till dessa. En annan förebild, om man nu ska dra jämförelser till det jag gör, är Anne Taintor. Sen får jag nog säga att författare och låtskrivare ligger närmare inspiration än andra konstnärer.
Du är ganska hemlig, varför?
– Jag tillhör den lilla klick som i dagens läge inte vill bli igenkänd eller kanske även känd. Min "konst", om man nu ska kalla det konst, vill jag självklart få ut, men att jag, Mathias, måste bli ett ansikte för dessa bilder finner jag rätt ointressant och oviktigt. Jag trivs rätt bra med att vara anonym.
Varför är du så svartsynt?
– Vet inte om jag är så svartsynt. Jag är rätt så ointresserad, och har alltid varit, av viss sorts humor. Det måste finnas någon form av tyngd i humor men det är en personlig uppfattning. Tror att humor och sorg går hand i hand. Jag får rysningar av Adam Sandler och Stefan och Krister.
Är det lättare att vara rolig om man är negativ än positiv?
– För mig är det det. Visst kan jag dra till med något plumpt ibland, men det är inte det jag vill göra. Jag har rätt länge jobbat efter devisen "Humor med jävligt mycket allvar, ibland bara allvar". En del av mina texter är faktiskt inte alls roliga men om någon ser humor i just den texten är det positivt. Allt ligger i betraktarens öga och jag är inte den som vill förklara vad jag menar med en bild.
Hur fick du idén?
– Där kom farsan in i bilden. Varför jag gjorde den första Villfarelsen vet jag inte än idag. Den var rätt risig. Men efter några stycken var den farsan som kom och spökade för mig. Jag visste vad jag skulle göra.
Hur förklarar du din popularitet?
– Tror att det är enklare att dela humor på sociala medier än annat. Vi behöver alla skratta för att lätta lite på den rätt mörka och trista omvärlden som omger oss. Sociala medier bygger på att folk delar och taggar andra. Så sprids saker. För att få djupare in i frågan så verkar det som om min humor delas av fler än jag själv först förstod. Människor verkar kunna se något av sig själva i mina Villfarelser
Fotnot: Anne Taintor är en amerikansk konstnär som ofta beskrivs som en pionjär i att göra kollage av äldre bilder och korta, kontrasterande texter.