Tjustdräkten mönstras på museet

På söndag eftermiddag står Tjustdräkten i centrum på Västerviks Museum.Adam Norman, museipedagog på Västerviks Museum, berättar:

Adam Norman.

Adam Norman.

Foto: Karin Hertz

Västervik2017-01-10 20:00

– I samband med vår utställning ”Tjustbygden är ...” som pågått under hösten fick vi frågan om vi kunde ordna ett evenemang kring just Tjustdräkten. Det finns ett stort intresse för dräkten, inom hembygdsföreningarna inte minst. Själv är jag ingen expert på just Tjustdräkten men tanken med den här dagen är att träffas och utbyta erfarenheter. Förhoppningsvis tar många med sig, och visar upp, sina egna dräkter. På museet har vi endast en i vår ägo.

Hur ser upplägget för eftermiddagen ut?

– Jag inleder genom att prata om idén med bygdedräkter eller hembygdsdräkter i allmänhet. Det vankas även panelsamtal och diskussioner.

– Tjustdräkten fick ett väldigt uppsving och blev mycket populär i samband med jubileumsåret 1933, då Västerviks stad firade 500 år. Då syddes dräkten upp på många håll och bars av många.

Det anordnades en parad där hundratals kvinnor bar Tjustdräkt.

På söndagseftermiddagen gästas museet också av Kalmar läns dräktråd med representanter från Kalmar läns hemslöjdsförening, Kalmar läns hembygdsförening och Folkdansringen.

– De kommer att ta med sig relaterade föremål att visa för dem som är intresserade, säger Adam Norman.

På söndag är det även sista chansen att ta del av utställningen ”Tjustbygden är ...”. Utställningen består av bidrag – berättelser, föremål och bilder – från 21 hembygdsföreningar i Tjustbygden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!