I grund och botten handlar deras uppdrag om att skapa ett konstverk som förenar den speciella platsens historia med samtiden – en komplex uppgift som utövade stor lockelse på Simon Häggblom och Karin Lind, de två skulptörer som döljer sig bakom namnet Simka.
Totalt anmälde 60 konstnärer från när och fjärran intresse för att ta sig an utsmyckningen av Slottsholmen. Tio tog sig vidare i en andra urvalsprocess och i ett sista skede fanns tre "tävlanden" kvar.
– Ingen av de skisser vi fick in var helt klockrena från början men Simkas förslag stack ut, säger Stina Siljing, konstkonsulent från Konstnärscentrum Syd.
Dragkamp mellan Västervik och Gamleby
Hon har ingått i den referensgrupp som arbetat med både upphandlingen och urvalsprocessen.
I referensgruppen har också flera representanter från kommunens samhällsbyggnadsenhet och kulturenhet ingått. Likaså har länsstyrelsen varit delaktig för att garantera skydd av fornlämningar på platsen, i enlighet med kulturminneslagen. Även konstnären Martin Ålund, från Stockholm, har varit involverad i urvalsprocessen.
Simon Häggblom och Karin Lind berättar att de, när de utarbetat sitt förslag, bland annat tagit fasta på det för Västervik så viktiga båtlivet – det var viktigt på medeltiden och är viktigt än i dag, poängterar de.
Likaså har de tagit fasta på spelet om var staden, centralorten, egentligen lämpligast skulle vara placerad ur en strategisk aspekt. Det vill säga dragkampen mellan de båda tätorterna Gamleby och Västervik.
Stegeholm i sig har också inspirerat konstnärerna. Borgen som skydd mot ovälkomna inkräktare.
– Den byggdes av tegelstenar och vi har valt tegelstenar av glas för vårt konstverk, säger Simon Häggblom.
– Överhuvudtaget har vi valt starka och tåliga material som samtidigt ger en vacker lyster, fyller Karin Lind i.
Ska skimra som en diamant
Det cirkelformade konstverket blir sju meter i diameter. I mitten finner man en upp-och-nedvänd båt, delad i två delar. Båthalvorna bärs upp av människor som man endast ser benen på. På skrovet ska poetiska och historiska texter finnas ristade.
– Man ska kunna vistas i skulpturen som är till för barn som gamla. Man ska faktiskt kunna gå under båten, om man vill. Och på kvällen kommer verket att vara upplyst och skimra i rosa som en vacker diamant, säger Karin Lind.
Simon avslöjar vidare att det inte enbart blir en visuell, och för den delen även taktil, upplevelse.
– Vi kommer att skapa ljudtrattar också, med historiens ljud. Tanken är att man ska kunna lägga örat till och lyssna. Men ljudupplevelserna är ännu inte komponerade.
Arbetet med konstverket är redan i full gång. Men det blir först nästa vår som konstnärerna får tillgång till själva platsen. I maj 2018 ska verket stå klart.
Namnet "Stegen" är en blinkning till Stegeholms slott, i dag Stegeholms slottsruin.
– Namnet talar också om att detta är en plats att mötas på, stega omkring i, säger Karin Lind.