En förstudie har genomförts som bland annat visat på att det i dag finns svårigheter för vissa kulturarvsevenemang att arbeta med ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet. Vidare har förstudien pekat på att det finns en möjlighet att använda kulturarvsevent för att öka attraktionskraften inom besöksnäringen och för att förstärka sammanhållningen i Östersjöområdet.
Under arbetet med förstudien har projektparter funnits i Polen, Sverige, Danmark och Estland.
Västerviks Museum som på senare år rönt internationell uppmärksamhet för sitt arbete med sjöfartshistoria och marin forskning – framför allt genom sitt arbete med Mars Makalös – kommer nu att jobba vidare med genomförandet, bland annat i samarbete med kulturarvsorganisationen ”Foundation for landscape protection” i Polen.
Målet med EU-projektet som går under namnet ”Interreg South Baltic Programme” är att öka omfattningen av kulturarvsevenemang i Östersjöregionen och att evenemangen professionaliseras.
– Förhoppningen är att detta ska leda till ett ökat turistflöde i regionen och ökad tillväxt, säger Olof Nimhed, chef på Västerviks Museum.
– Vårt eget arbete med regionens sjöfartshistoria och vår målsättning att tillgängliggöra dagsfärsk forskning på området (bland annat genom samarbetet med Södertörns högskola, reds anm), fick bra betyg och mycket uppskattning under arbetet med förstudien, säger han.
När det så blev dags att ansöka om att medverka i själva genomförandet, huvudprojektet, vägde nog ovanstående tungt då Västerviks Museum utsågs till att bli en svensk part, tror Nimhed.
Vad väntar nu för er del, det vill säga – hur jobbar ni vidare?– Nu ska vi ta fram verktyg för att professionalisera kulturarvet som besöksnäringsattraktion. Det låter kanske lite flummigt. Men några lyckade konkreta exempel är Medeltidsveckan på Gotland och ”The Vikings”, som är en festival i norra Polen.
– Att vi fått vår ansökan beviljad innebär för oss i Västervik att vi får möjligheter att utveckla nya metoder för kulturarvsutveckling och att vi får ekonomisk möjlighet att projektanställa en kompetens som kommer att arbeta specifikt med det här. Den polska projektledningen är synnerligen effektiv och skicklig, vilket har varit helt avgörande för att vi skulle nå den här framgången. Att söka EU-projekt i den här skalan är en djungel.
– Det bör nog poängteras att vi i projektet också ska medverka i utvecklingen av redan existerande projekt i hela regionen, inte bara i Västervik.
Vad hoppas du, som representant för Västerviks Museum, att projektet ska leda till?– Jag ser till exempel fram emot att få utveckla samarbetet med Västervik Framåt som i dag bland annat svarar för arrangemanget Skärgårdsfestivalen i Västervik. Det är ett kulturarvsevenemang som har stor utvecklingspotential.