Anton Berg föddes 1978 i Västervik men tillbringade barndomen sex mil söderut, i Figeholm. Han utbildade sig till journalist vid Göteborgs universitet och har under åren varit en välbekant röst i radiojournalistikens värld. Anton Berg har bland annat stått bakom några av P3:s mest fängslande och omtalade dokumentärer, där ibland diskoteksbranden i Göteborg, Arlandarånet och flodvågskatastrofen.
– När jag gjorde dokumentären om diskoteksbranden så tog jag nytta av att tidigare ha jobbat med ungdomsjournalistik. Jag kände att jag kunde prata med de här ungdomarna om det jävligaste som de varit med om, säger Anton Berg.
Var det en tung historia att berätta?– Både och. Den kändes samtidigt väldigt angelägen. Det handlar både om brandmännen som var tvungna att bära de här unga kropparna med mobiltelefoner som ringer. De fattar ju att det är föräldrarna som ringer, och att barnen aldrig kommer svara.
Men det finns en historia i Anton Bergs cv som sticker ut. 2004 dömdes Kaj Linna till livstids fängelse för ett brutalt rånmord i Kalamark. Mordet fick stor uppståndelse i medievärlden och Kaj Linna hävdade under alla år sin oskuld. 13 år efter fängelsedomen friades den då 55-åriga Linna helt av hovrätten. En av anledningarna? Uppgifterna som Anton Berg och kollegan Martin Johnson presenterade i deras podcast "Spår".
– Vi pratade med duktiga försvarsadvokater runt om i Stockholm och frågade om de hade något case som vi kunde titta på. Både Johan Eriksson och Thomas Olsson sade oberoende av varandra: "Kolla Linna-caset, det är fel på det".
Hur kändes det när Kaj Linna till slut frikändes?– Vi var många som bidrog där. Men visst kändes det häftigt när de pekade på vår intervju i resningsbeslutet som en av anledningarna. Men det kändes också lite dubbelt. Jag kan inte säga att jag förväntade mig beslutet, för det händer så sällan att man får resning. Men samtidigt så är beslutet det enda rimliga, för det som han är dömd på är så konstigt.
– Människorna som har pekat ut honom har redan från början så låg trovärdighet. Att de har kunnat passera både polisutredningen, tingsrätt och hovrätt är inte värdigt en rättsstat.
Under hösten släppte Anton Berg sin debut "De Aderton". Konspirationsromanen handlar om ett märkligt samband mellan tre historiska dödsfall som radiojournalisten Axel Sköld snubblar över. Jakten på sanningen tar honom till 1700-talet och en hemlig organisation.
– Axel Sköld hittar ett samband mellan Palmemordet, vapeninspektören Carl-Fredrik Algernons död och reportern Cats Falcks. Det är ju tre ganska så kända mystiska dödsfall och jag skapar ett samband som jag låter Axel Sköld hitta.
– Om man kom högt upp på 1980-talet inom socialdemokratin fick man automatiskt väldigt mycket att säga till om. Men det finns en roligare förklaring, att det kanske finns någon annan som styr. En konspiration helt enkelt.
Under bokens gång kommer den sanningssökande journalisten bland annat till Västervik och kustområdet kring Verkebäck, ett samband som visar sig ha en naturlig förklaring.
– Jag föddes i Västervik men är uppvuxen i Figeholm. Farmor bodde i Västervik under större delen av sitt liv och min pappa är även uppvuxen där.
– I boken så åker de bland annat och handlar på Ica Maxi i Västervik och tar sig sedan ut mot Gunnebo där de har en båt.