Ny lag kan komma att gälla museet

Den nya museilagen trädde i kraft den 1 augusti 2017. Men det är fortfarande oklart om lagen kommer att omfatta Västerviks Museum.

Ny lag. Mats Persson, generalsekreterare vid Sveriges Museer, besökte Västerviks Museum för att räta ut frågetecken kring den nya museilagen.

Ny lag. Mats Persson, generalsekreterare vid Sveriges Museer, besökte Västerviks Museum för att räta ut frågetecken kring den nya museilagen.

Foto: Kristina Westring

Västervik2017-11-01 21:00

Sverige har fått en ny lag som gäller för det allmänna museiväsendet. Om lagen ska gälla för Västerviks Museum är en fråga för museets stiftelse. Det på grund av att lagen omfattar de museer där mer än hälften av styrelsemedlemmarna är utsedda av stat, kommun eller landsting. I stiftelsen för Västerviks Museum finns tre ledamöter utsedda av Västerviks kommun och tre som Tjustbygdens kulturhistoriska föreningen har utsett.

– Eftersom det inte är glasklart för vår del kommer styrelsen att ta ett beslut. Jag tycker att lagen är viktig. Den ger en gemensam plattform för museiarbetet. Det blir tydligare när det finns en lagstiftning, säger Olof Nimhed, museichef för Västerviks Museum.

Lagen ger tydliga besked men ställer samtidigt krav som museerna har att leva upp till. Mats Persson, generalsekreterare vid Sveriges Museer, besökte Västerviks Museum under onsdagen för att berätta om den nya lagen.

– Det har inte funnits någon lag tidigare. Den är helt ny. Nu har vi fått ett ramverk och lagstiftning att förhålla oss till, säger han.

Museilagen säger bland annat att museerna ska främja kunskap, kulturupplevelser och fri åsiktsbildning.

– Det är viktigt att vi vågar vara professionella i våra val och lutar oss på vetenskap och forskning. Att det är museet som bestämmer och har inflytande över verksamhetens innehåll. Det ska inte finnas risk för att det används i maktens syften till exempel.

En annan del i lagen säger att museer ska bidra till forskning och annan kunskapsuppbyggnad, genom att bland annat ha hög kompetens inom sitt ämnesområde.

– Där är vi på rätt väg genom vår satsning på Västerviks Museums Forskningscenter. Vi har en forskartjänst tillsatt och är i början av ett treårigt projekt som heter Seaside. Det handlar om att borra i lerlager och utifrån det dra historiska slutsatser, säger Olof Nimhed.

Den nya lagen ger också stöd i hur museerna ska förvalta sina samlingar och vikten av samverkan museer emellan.

– Här i Västervik är utställningen ”Mars Makalös-Det marina 1500-talet” ett väldigt bra exempel där ett lokalt museum samarbetar med Statens Maritima Museer, säger Mats Persson.

De generella utmaningarna som Mats Persson ser för museerna i Sverige är ekonomi, digitalisering, samverkan och inkludering.

– Det handlar om att inkludera alla och allas berättelser. Även det som händer i nutid.

Han nämner Stockholms Stadsmuseum som, efter terrordådet på Drottninggatan i våras, samlade in och bevarar föremål som vittnar om händelsen. De har också samlat människors berättelser om upplevelser och känslor under och efter dådet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!