Tomas Jonsson var nyinflyttad i Västervik. Han hade ett fotointresse men jobbade som lärare. På instagram hittade han ett gäng västervikare som delade hans intresse och frågade ifall de ville ställa ut bilder tillsammans. I år blir det tredje året i rad som de ockuperar det röda planket vid Båtsmansstugorna i centrala Västervik. Totalt kommer man kunna titta på foton från sju olika fotografer i olika åldrar.
– Första året var det riktig gerillautställning, vi hade inget tillstånd men hängde upp ändå, säger Tomas Jonsson som anordnar evenemanget.
På lördag kommer fotograferna att finnas på plats och deras foton hänga i klädnypor längs ett snöre vid Båtsmansgränd. Poängen med gerillautställning är att nyttja ett offentligt rum utan att lämna några spår.
– Det är därför vi hänger fotona i snören och inte spikar, säger Mona Gelebo.
En av de yngre fotograferna, Nathalie Chavez, har följt en kvinna med bröstcancer som tvingats operera bort ett bröst. Nu presenterar hon en bildserie som visar vem kvinnan är idag.
– Den handlar om styrka och stolthet, jag har valt att ha en röd tygbit genom hela bildserien. Den röda färgen symboliserar styrka, säger Nathalie.
Förra året kom cirka 200 personer för att titta på stillbildskonsten. Utställningen ploppar upp klockan 12 på lördag och vid 16-tiden plockar fotograferna ner konsten och går därifrån. Som om inget hänt.
– Det blir lite som en flash-mob för bilder, säger Tomas Jonsson.