Visfestivalens 50-åriga historia blir utställningar

På söndag öppnar två nya utställningar i Västervik. Den ena på museet på Kulbacken, den andra i musikbiblioteket. Anledningen och ämnet är detsamma – Visfestivalens 50-åriga historia.

Arrangörsduo. Under åren 1968 till 1977 var det Lars "Frosse" Frosterud och Hansi Schwarz som tillsammans drev festivalen. Sedan stod Hansi själv för arrangemanget fran till sin död 10 januari 2013.

Arrangörsduo. Under åren 1968 till 1977 var det Lars "Frosse" Frosterud och Hansi Schwarz som tillsammans drev festivalen. Sedan stod Hansi själv för arrangemanget fran till sin död 10 januari 2013.

Foto: Karin Hertz

Utställningar2015-06-09 20:00

De båda utställningarna berättar och visar lite olika saker – men förenas av visfestivalen långa historia. På Kulbacken får besökarna se en fotoutställning som visar bilder från många festivaler: artister och publik passerar revy. Minnessaker och instrument kan studeras, bland annat ett par av Fred Åkerströms gitarrer som museet fått låna av dottern CajsaStina. Under vecka 28 kommer utställningen att växa med material om Hootenanny Singers. På musikbiblioteket får vi veta mer om platsen, pionjärerna och historien.

Festivalen började inte med Hansi Schwarz och Lars "Frosse" Frosterud om någon kanske tror det. Måndagskvällen den 18 juli 1966 studsade de första ackorden runt mellan ruinens gamla medeltida stenväggar. Det var ett gäng visintresserade ungdomar på läroverket som låg bakom viskvällen där Skepparn Cervin var det stora dragplåstret. Mageliso Club var en visklubb som redan tidigare arrangerat en del visaftnar i läroverkets aula. De hade en klubblokal i "gamla kulturhuset" vid Grönsakstorget.

Så ungdomarna var inte helt orutinerade. Men blev nog tagna lite på sängen av att det kom så mycket folk. 600 personer hade tagit sig ut över strömmarna för att lyssna på visor.

– Entrépengarna samlade de in i en kakburk. När han som tog betalt inte fick ner mer i burken fick hans kamrater fylla sina fickor med pengar, berättar Marcus Brännström på musikbiblioteket.

Men kvällen blev en succé. Rolf Åsberg blev Västerviks-Tidningens första recensent i ruinen. Han var imponerad och ville se en fortsättning. Ungdomarna återvände lyckliga till sin klubblokal med ett par hinkar fulla med pengar... Turistnämndens Ann-Mari Goodwin uppmuntrade dem att fortsätta. De återkom året efter – innan det blev dags för Hansi Schwarz och Lars "Frosse" Frosterud att ta över festivalen. Tillsammans byggde de upp slottsruinen till den svenska visans nationalscen. Tidningar från hela landet, tv och radio fanns alltid på plats. Journalisten Oscar Hedlund bevakade visfestivalen mellan 1971 och 2001 för DN och Svenska Dagbladets räkning. Han hade en osedvanligt elegant penna. Han beskrev festivalen så här vid något tillfälle:

"Efter dunder och rockdån kommer alltid poesin tillbaka, med blomsterkrans i håret."

Utställningarna kommer att pågå mellan den 14 juni och 21 augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!