”Tavlan måste tillbaka”

En vägg gapar tom i gamla rådhuset vid Stora Torget i Västervik. En tavla saknas. Nu måste den tillbaka, anser Åsa Jägerhorn.

Platta grisen. Slottsholmen Västevik 1887 målade Gottfrid Kallstenius till ett lotteri.

Platta grisen. Slottsholmen Västevik 1887 målade Gottfrid Kallstenius till ett lotteri.

Foto: Tjustbygdens kulturhistoriska förening

Tavla2015-06-22 12:00

När rådhuset började renoveras för drygt tio år sedan lånades en tavla ut till Ellen Key skolan. Nu tycker Åsa Jägerhorn att det är hög tid att tavlan hängs tillbaka i den gamla tingssalen.

Tavlan kallas, lite vanvördigt, för Platta grisen, och målades 1887 till ett otteri till förmån för Slottsholmens förskönande. Det var Västerviks kanske främste konstnär genom tiderna, Gottfrid Kallstenius, som höll i penslarna. Motivet är en flicka med en gris på väg mot slottsruinen som ännu inte är utgrävd. Den är målad i tempera på kartong. Under många år hade tavlan hängt i rådhusets stora sal. Men i samband med renoveringen lånades den ut till Ellen Key 2005. Utlåningen sköttes högst obyråkratiskt av en av stadens kulturpersonligheter så det är få som har haft koll på att den var utlånad överhuvudtaget.

– När det stod klart att man inte skulle ”förstöra” aulan på Ellen Key fick vi låna tavlan. Det var när skolan byggdes om och döptes om till Ellen Key, berättar Åsa Jägerhorn.

Passande tyckte man eftersom familjen Kallstenius ligger på samma kyrkogård som Ellen Key, bara några meter från gamla läroverket.

– Men nu måste den självklart tillbaka, säger Åsa Jägerhorn.

Åsa Jägerhorn är rädd att tavlan förstörs i skolan. Konstverket försvinner då och då bakom en filmduk i aulan.

Kommunens kultursamordnare, Ann-Sofie Pettersson, känner till tavlan. Men hon vet inte riktigt hur man tänker gå vidare.

– Vi har diskuterat hur vi ska göra. Vi är inte färdiga. De som använder huset måste få säga sitt också. Men jag har inget bra svar att ge i dag, säger hon.

Personligt

Gottfrid Samuel Nikolaus Kallstenius, född 13 juli 1861 i Västervik, död 26 maj 1943, var en svensk konstnär.

Han studerade vid Konstakademien och i utlandet. Han blev efter fleråriga studier i ämnet i Italien 1903 lärare i dekorativ konst vid Konsthögskolan och var 1910–16 extraordinarie professor där. Som målare övergick han tidigt från realism till stämningsmåleri och hittade sedan en svenskt romantisk ton, ofta med solnedgångar och solbelysta kustlandskap.

Han utförde flera monumentala målningar, ibland med religiösa motiv, exempelvis en altartavla i Västervik och väggmålningar i Rederi AB Nordstjernans hus. Bland hans målningar märks De sista träden och Efter solnedgång (båda på Göteborgs konstmuseum) samt Småland (Nationalmuseum).

Gottfrid Kallstenius framträdde även som författare av handböcker i oljemålning, Oljemåleriet, färgstoff och bindämnen (1913) följd av Handbok i oljemålning (1915, 3:e upplagan 1925) men verkade även inom andra områden med Dikter och hugskott (1917) och Konsten, dess väsen och betydelse (1931).

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!