Läs något nytt i sommar!

Utgivningen för de yngsta, bokslukare, tonåringar och unga vuxna bara växer. Alla som har läst för små barn vet också att det inte behöver vara så stor variation, eftersom den bästa boken är bästa boken. Varje kväll.Årets bästaSemesterVardagSkuldkänslorLäskigtLivetPysselNytänk

Foto:

Sommartips2016-06-21 11:36

Anna Ribbing och Mati Lepp:

Paddor och papiljotter. Hur ser orden ut?

Här funderas det över uttryck som nyfiken i en strut, björntjänst och kaffetår. Ordens historia och hur de förändras med åren är intressant för både barn och vuxna. Nya ord, daterade uttryck, förslag på framtidsord och tungvrickare illustrerat med sköna och roliga bilder lär roa många barn i olika åldrar den här sommaren.

Raania Issa och Sawsan Nourallah:

Det flygande tältet

Serien Books for Syria hjälper lite ekonomiskt samtidigt som böckerna hjälper oss att förstå. Boken är skriven på arabiska och svenska sida vid sida och handlar om det praktiska kring att fly – hopp, förtvivlan och korta möten. Men kanske mest av allt mod och längtan efter trygghet.

Mia Nilsson: Hugo – Äntligen semester

Äntligen ska Hugo åka på semester. Men det är mycket som måste göras först. I en bok som går att läsa om hela sommaren, med härliga karaktärer som gillar olika saker, vilket kan vara knepigt just i semestertider.

Axel Scheffler: Max och Maja – Den nya vännen

Den som hellre läser en serie barnen känner igen kan hälsa på Max och Maja på stranden, där deras vänskap sätts på prov när de möter en ny kompis. Traditionell sommardröm utan vuxna – eller mobiltelefoner.

Maria Nilsson Thore:

Alla tre inne på förskolan Ärtan

Den tillrättalagda serien med Idde, Ester och Valle försöker ge en modern syn på ”dagislivet”, men fortfarande är barnen morgonpigga och det finns inte staket eller grindar med dubbla lås kring förskolan.

För övrigt lockar det små läsare att se sig omkring med ett barns ögon, i en välkänd miljö.

Emma Adbåge: Snart blir det roligt!

Att följa med på en ljuvlig igenkänningsfärd på vägen till kalaset är mycket roligare, även om det kanske trots allt inte är så roligt när barn och förälder kommer fram. Brutal humor i Adbåges tydliga, skarpa stil.

Magnus Ljunggren och Mats Vänehem: Tufft spel

Alice Lima de Faria: Det var inte jag

Att råka orsaka någon en skada under en match, eller bli orättvist beskylld för olyckor som händer. Det kan barn behöva bearbeta i verkligheten och det här är två utmärkta böcker för både de yngre och lågstadiebarn.

Åsa Larsson, Ingela Horsell och Henrik Jonsson: Pax – Näcken

Äntligen en ny del i den roliga, tänkvärda, lättlästa och spännande Pax-serien. I ”Näcken” lär vi känna både biblioteket, Alrik och Viggos mamma lite mer.

Charlotta Björnulfson: Sommarlovet

”Sommarlovet” leker med alfabetet på ett skräckinjagande sätt i ruskig ”Alla barnen”-anda. Här försvinner folk i varje vers av makabra orsaker. Vågat.

Stina Wirsén: Död

De små brokiga håller än och Wirsén är en skicklig veteran även om formatet känns lite trött nu.

Isabel Minhós Martins och Bernardo P Carvalho: Stopp! Ingen får passera!

Piggt känns däremot upproret mot generalen, som inte vill dela med sig av sina vita sidor. I ett fantastiskt myller finns mycket klokskap i historien om vem som bestämmer – och hur vi kan ändra på det tillsammans.

Boken sticker ut i årets utgivning och kan leda till många samtal.

Beppe Singer:

Beppe testar, 15 detektivexperiment

Tänk efter först innan du tar hem Beppes idéer, med det lilla förstoringsglaset. Det kan försvinna citroner, du kanske får göra läppavtryck och barnen tränar sina detektivsinnen.

Periscope i telefonen kan få stå tillbaka om de bygger ett riktigt periskop efter fina instruktioner.

Martin Widmark och Helena Willis:

Lassemajas Sommarlovsbok

Kanske vinner ändå välkända karaktärer i en typisk bok till årets campingtripp, med mycket att fylla i själv, test, spel och en ny liten historia om barnens favoritdeckare.

Per Åhlin, Robin och Toni Rhodin:

Sommarbarn – en musiksaga

Sommarbarn leker med klassiker som Viktor Rydbergs "Tomten" och Barbro Lindgrens skogar, men trots ny saga på vers ligger fokus på musiken, som går att spela själv efter noterna, eller hämta en app och lyssna via Spotify. Mysigt, men kanske lockar fler vuxna än barn?

Monogram Studio:

Upplev med Nilo

Reklamboken Nilo är ingen stor litterär upplevelse, men fungerar bra som presentbok – och semesterpyssel i bilen. Med simpla illustrationer skapas en historia med syftet att berätta om vad familjen kan uppleva i Sommar-Sverige, inklusive plats för egna minnen.

Sommarboktipsför de yngsta

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!