"Ge upp i dag – i morgon kan det vara för sent". Så lyder den smått besynnerliga titeln på Fredrik Sjöbergs senaste essäbok.
Vad menar han egentligen med de orden? Nog blir man nyfiken.
Här kan avslöjas att berättelsen knappast ger några svar på hur man ska förhålla sig till livet, eller hur man bör leva det. Här finns inget moraliserande, inga svar – vilket ju annars kan vara lätt att misstänka om man bara utgår från titeln.
I likhet med Sjöbergs tidigare böcker är detta tvärtom en resonerande och filosoferande berättelse. Det är också en berättelse full av minnesglimtar.
I boken följer nämligen författaren avtryck och lämningar efter konstnärerna Olof Ågren (1874–1962) och Lotte Laserstein (1898–1993): en bondson från Jämtland och en judinna på flykt från Ostpreussen som slog ner bopålarna i Kalmar.
Dessa båda – som förmodligen aldrig möttes i levande livet – bosatte sig i östra Småland och blev med tiden bortglömda.
Ågren slutade måla och drog sig tillbaka när han på 1930-talet var på allas läppar och spåddes en skimrande framtid.
Lotte Laserstein flydde Berlin och nazisterna och hamnade i ett nytt sammanhang i Sverige.
Båda dessa var mycket skickliga konstnärer men i dag okända för det stora flertalet.
Genom deras bevarade konst, korrespondens och andra dokument skaffar sig Fredrik Sjöberg en bild av vilka dessa båda var.
Men "Ge upp i dag – i morgon kan det vara försent" handlar även en hel del om författaren själv.
Det är inte en alldeles enkel uppgift att i korthet beskriva vad Sjöbergs böcker egentligen handlar om. Men en sak är säker – de är både läsvärda och underhållande.
Så här beskrivs den senaste boken av det egna förlaget:
Fredrik Sjöberg berättar "en historia om ensamheten som privilegium och som förbannelse. Ge upp i dag – i morgon kan det vara för sent handlar om flyktingens dilemma, om kvinnlig duktighet och manliga konstnärsmyter samt, inte minst, om den svåra konsten att sluta i tid".
Fredrik Sjöberg, entomolog, författare och kulturskribent, är uppvuxen i Västervik men sedan länge bosatt på Runmarö i Stockholms skärgård.
Den 6 november gästar han Onsdagsklubben på Erik Hultgrens bokhandel i Västervik.
Då medverkar även Martin Laps, en annan författare med rötterna i Västervik.