HÀr beskrivs en lÄng rad av dem som inte Àr med i den första boken: Casimirsborg, Ogestad, Hvalstad, Horns gÄrd, Ottinge, Dröpshult med flera. Och Wirum, Wirkvarn, Wirbo och fler nere i Misterhult socken.
Att ge ut de hÀr böckerna Àr en berömvÀrd kulturgÀrning. HÀr fÄr vi en samlad kunskap om herresÀtena i bygden, Àven om den givetvis inte Àr sÄ djupgÄende. I stÀllet Àr det mÄngfalden som Àr huvudsaken. Totalt kan vi lÀsa om 43 gods och gÄrdar i de tvÄ böckerna.
De mÄnga bilderna förhöjer bokens vÀrde. Vi fÄr se tilltalande (och givetvis oförvitligt stÀdade) herrgÄrdssalonger, anslÄende utemiljöer och spÀnnande arkitektoniska detaljer.
Det Àr lite som i ett inredningsmagasin med alla vackra rum, smakfulla möblemang och stilfulla byggnader.
Boken Àr lika mycket en fotodokumentation som kunskap förmedlad i text. Bilderna gör att lÀsaren ser bÄde skillnader och likheter hos de olika godsen och lÀttare kan fÄ en förestÀllning om det som beskrivs i texterna.
Det författaren koncentrerat sig pÄ Àr ÀgarlÀngder och arkitektur. Ibland blir det lite för mycket upprÀkning av historiska namn, men det mÄ vara hÀnt. Namnen Àr ocksÄ till viss del Äterkommande eftersom samma personer och slÀkter Àrvt, sÄlt och köpt flera av godsen.
Förmodligen Àr inte boken tÀnkt att strÀcklÀsas, utan snarare anvÀndas som en uppslagsbok och dÄ Àr det högst försvarligt att Àgaruppgifterna finns i ÀgarlÀngden för varje gods.
I slutet av boken finns en mindre ordlista med förklaringar av vissa fackuttryck för arkitektur som anvÀnds. Den listan kunde varit betydligt mer omfattande eftersom författaren anvÀnder en hel del fler facktermer Àn ordlistans, som det skulle underlÀtta att fÄ förklarade. Vad Àr till exempel lunettfönster, fönsteraxlar och döbattangdörrar? Jag antar att avsikten inte Àr att enbart vÀnda sig till den lÀsare som Àr bevandrad i arkitektur.
De gods och gÄrdar som beskrivs hÀr Àr alla i bruk idag. De flesta som privatbostÀder men nÄgra fÄ med annan verksamhet. Det Àr alltsÄ i de flesta fall Àgarnas hemmamiljöer vi fÄr se.
SÀrskilt intressant kanske kapitlet om VÀrmvik Àr. Det sÄldes för bara nÄgra Är sedan och har sedan byggts upp pÄ nytt, med en ny modern huvudbyggnad och sidobyggnader, vilket rönt ett visst intresse hos vÀsterviksborna. Nu kan vi lÀsa om och se hur Àgarfamiljen ordnat det för sig.
I huvudsak Àr de tvÄ böckerna ett uppslagsverk om bygdens större herresÀten. Vill man fördjupa sig i ett visst gods fÄr man söka vidare i annan litteratur, eller forskningsresultat, till exempel med hjÀlp av bokens föredömliga kÀllförteckning.
Genom de hÀr tvÄ böckerna fÄr vi tillgÄng till vilka gods som finns, vilka som Àgt dem, frÄn vilken tidsepok de Àr och vilken arkitekturstil som gÄrdens byggnader har.
NÀr jag lÀser blir jag mer nyfiken pÄ vilka de mÀnniskor var som nÀmns i ÀgarlÀngderna, men ocksÄ pÄ alla de mÀnniskor som inte nÀmns. Alla de anstÀllda, torpare, inhyrda och andra som gjorde det hÀr livet möjligt för de bÀttre bemedlade. Men det Àr en annan historia som kan sökas pÄ annat hÄll.
Eva Johansson
eva.johansson@vt.se
0490-666 21