Vänsterns stora dröm om kapitalismens död, lever och frodas. Det är fortfarande livsluften i den radikala rörelsen. Den går som en röd tråd genom de senaste århundradena och Paul Mason bygger vidare på den drömmen. Han bygger bra. Men när han byggt klart är hans teorihus onekligen ganska svajigt.
Paul Mason är ett känt namn i Storbritannien. Han har jobbat för de stora tv-kanalerna och han är en röst i debatten. Han har skrivit en rad böcker, men först nu översätts han till svenska. ”Postkapitalism”, från 2015, är trots sin vaga titel en i långa stycken raknivsskarp genomgång av ekonomisk historia.
Paul Masons allra största förtjänst här är att han gör en grundlig genomlysning av den sentida kapitalistiska utvecklingen och han sparar inte på krutet när han välformulerat spränger sönder den allt stelare och sjukt trötta nyliberala drömmen, den som lyst upp västvärldens ekonomiska väg de senaste trettio åren. Paul Mason konstaterar att kapitalismen varit enormt levnadsduglig och att den haft en förmåga att förändra sig och anpassa sig som få trodde möjligt när den började studeras. Men han konstaterar också samtidigt att den nyliberala ordningen är en dödssjuk ordning där marknaderna behöver allt mer konstgjord andning, där kapitalismens hunger efter nya marknader snart inte går att mätta mer, och där miljöförstöringen helt enkelt sätter stopp för vidare exploatering.
Paul Mason ser nätverksteknologi, automatisering och kunskapsdelning som framtidens bas för ett alternativt ekonomiskt system. Och det är här hans bygge börjar svaja. För trots en stabil grund i ekonomisk teori, lyckas han inte riktigt cementera upp väggar och tak på sitt framtidsbygge. De konkreta exemplen blir för få (oftast bara Wikipedia och Linux) och den postkapitalism han skriver fram kräver för många ”om” och ”men”, för att riktigt övertyga.
Detta till trots finns det en hel del hoppfullhet och inspirerande tankegods i Paul Masons teorier om postkapitalismens framtida demokratisering av produktion och kunskap. Han kan säkerligen inspirera en hel del vänstertänkare att bygga vidare på hans tankar. Men exakt hur den nya samhällsformen, postkapitalism ska kunna träda fram och ersätta kapitalismen förblir, trots Paul Masons imponerande arbete, hans bredd och hans djävlar anamma, en gåta.