När den första säsongen av "Fröken Frimans krig" visades i SVT för två år sedan blev genomslaget enormt. Var och ett av de tre avsnitten sågs av över 1,5 miljoner svenskar.
– Vi blev nog lite tagna på sängen. Vi var himla måna om att det skulle bli bra och hoppades förstås att det skulle tas emot väl, men hur det ska gå vet man aldrig så det var fantastiskt med det här gensvaret som var så brett, säger Sissela Kyle, som spelar Dagmar Friman.
Hon och övriga skådespelare tror att publiken gillar att "Fröken Frimans krig" handlar om "viljan att göra något gott" och inte om "girighet, egoism, våld och sadism". Seriens lättsamma ton tros också ha bidragit till framgångarna.
– När vi började filma kände jag först: "Nej, varför får det aldrig brinna till? Vara lite mörkt, lite farligt, lite danskt? Ska vara så 'Miss Marple'-aktigt?" Sedan, när det sändes, kom det fram tolvåriga pojkar till mig på gatan och var så här: "Det här är det bästa jag sett i hela mitt liv!" Då fattade man ju storheten, säger Frida Hallgren, som spelar Lottie Friman.
Den första säsongen var inspirerad av kvinnosakskämpen Anna Whitlock som 1905 grundade konsumentföreningen Svenska Hem. När den andra säsongen får premiär på juldagen går handlingen ifrån händelserna på verklighetens Svenska Hem.
– Man hade kunnat fortsätta och inspireras av de verkliga personerna, hålla sig strikt. Men vad är då målet i säsong två? Att öppna en till butik? Det är inte så kittlande, säger manusförfattaren Pernilla Oljelund.
Den historiska fonden är däremot fortsatt korrekt och nu ligger fokus på rösträttskampen. Målet är dock, precis som förra gången, inte att göra "en stor epokserie" utan att det ska vara en karaktärsdriven berättelse som väcker känslor hos publiken.
– Jag grät när jag läste manuset. Då vet man att man kommer att kunna göra något bra av det, säger nye regissören Harald Hamrell.
En tredje säsong av "Fröken Frimans krig" är redan inspelad och den kommer troligtvis att sändas nästa jul. Alla inblandade öppnar också för ännu fler säsonger.
– Det känns som att det finns hur mycket plats och utrymme som helst att utveckla den här historien och hitta historier i historien, säger Sofia Ledarp, som spelar Kinna Boman. (TT)