Skivrecensioner v. 52

29 december 2009 19:51

Kategori: Pop
HÄSTPOJKEN
"Från där jag ropar"
(King Island/Nordisk Film)
På nätet: www.myspace.com/hastpojken
Betyg: ++++
Med Caligula från 2008 satte Hästpojken ett rejält avtryck. Lyssnar fortfarande på debutplattan, där finns betydligt mer att glädja sig åt än de stora spåren, "Caligula" och "Shane MacGowan".
"Från där jag ropar" gör nog inga "Caligula"-fans besvikna, men det är samtidigt nåt lite annat. Tycker definitivt det slitna uttrycket "mognare" är befogat att ta till i beskrivningen av dagens Hästpojken.
De här riktiga racerhistorierna, som exempelvis "Shane", de chosefria poppärlorna, lyser lite med sin frånvaro. Det är lite synd, men samtidigt kan man inte klaga på resten.
Det är kul att höra Martin Elisson och hans vänner leka med svensk pop. Och bättre än i "Gitarrer & bas, trummor & hat" har de nog inte fått till det tidigare. En ballad som egentligen borde kompa den gulliga slutscenen i en sliskig 80-talsfilm med Niclas Wahlgren i huvudrollen. Fast i nån slags förvuxen göteborgsk ungdomsångestversion.
David Stark/TT Spektra
david.stark@ttspektra.se

 

Kategori: Pop/rock
DANIEL GILBERT
"New African sports, soul café club no # 1"
(Dolores/Emi)
På nätet: www.myspace.com/mybuddy
Betyg: ++++

Långt före albumsläppet var hajpen redan ett faktum. Daniel "Hurricane" Gilbert, medgrundare av Broder Daniel tillika Håkan Hellströms omsjungne gitarrist och bäste vän, skulle äntligen starta eget.
I intervjuer sa han att soloprojektet skulle rymma sådant som han inte fick utlopp för under sin främste läromästare. En blandning av lite allt möjligt, precis som titeln på skivan.
Och även om här finns spår av både Håkan Hellström och Broder Daniel så visar Daniel Gilbert upp ett eget sound - rockigt, rått och skört.
"New African sports, soul café club no # 1" är en skiva som växer för varje lyssning. Allteftersom utkristalliserar sig en handfull riktigt starka melodier.
Jag faller särskilt för tokfina "Borderline", där mannen som sägs ha fått sitt smeknamn efter en orytmisk orkan snudd på skönsjunger.
Ninna Prage/TT Spektra
ninna.prage@ttspektra.se

Kategori: Pop/rock

 

Kategori: Rock
CALLE KRISTIANSSON
"Calle Kristiansson"
(Sony)
På nätet: www.callekristiansson.com/
Betyg: ++
Det var kul att följa Calle Kristiansson resa från blyg kille med blicken fast i golvet till publikfavorit med hela Globen i sin hand. Bra tv. Och jag tror Calle säkert kan bli något stort, men det är för tråkigt att skivbolaget kränger ut den här coverskivan med låtar från "Idol".
För killen överraskar faktiskt på den här skivan med en riktigt bra rockröst och något som kan bli ett eget uttryck. Trots att han sjunger sönderspelade coverlåtar till det sedvanligt taffliga dansbandskompet som osar lågbudget.
Tänk om Calle hade fått göra något eget - på egna villkor i stället för att utnyttjas av ett desperat skivbolag som måste casha in sin guldkalv. Jag hoppas att han får visa mer av sig själv på sin nästa skiva.
Mikael Forsell/TT Spektra
mikael.forsell@ttspektra.se

 

Kategori: R 'n' b
MARY J BLIGE
"Stronger with each tear"
(Geffen/Universal)
På nätet: http://www.myspace.com/maryjblige
Betyg: ++
Mary J Blige har hållit på så länge nu att hon kan kosta på sig mellanplattor, album som är helt okej och habila, men som inte direkt lyfter taket. Det här är en sådan platta. Fläckfritt producerad, ett fåtal riktiga hitlåtar. Men jag ogillar att hon låter mer pop än r 'n' b på de flesta låtarna.
Som vanligt är det bäst när Mary J öppnar hjärtat och öser ur sin livshistoria i texterna. Åtminstone inbillar man sig det. Starkt som vanligt, men de symboliserar alldeles för få ljuspunkter på en annars ganska så alldaglig skiva.
Hon har gjort så många bättre skivor, varit mer på hugget än här. Mellanplatta, var det.
Mikael Forsell/TT Spektra
mikael.forsell@ttspektra.se

 

Kategori: Hiphop
EMINEM
"Relapse: Refill"
(Interscope)
På nätet: www.eminem.com
Betyg: +++
Eminem vill hålla fansen varma och släpper sitt album "Relapse" en gång till, den här gången med ytterligare sju låtar.
Gillar man Dr Dre-samarbetet "Relapse" blir man väl inte besviken på "Relapse: Refill". Bonusspåren följer samma barnförbjudna väg som ursprungsalbumet. Det är Eminem som vi känner honom - tung, mörk, makaber och högklassig. I fallet "Forever", där Eminem lånat in Kanye West, finns dessutom en refräng som är svängig deluxe.
Sedan kan man ju tycka vad man vill om att Eminem suger pengar av fansen en gång till med motiveringen att de sju nya låtarna "inte fick plats" på "Relapse".
Sara Haldert/TT Spektra
sara.haldert@ttspektra.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!