En historisk resa bland vackra kvinnokläder

Historiska kläder på catwalken kallades torsdagskvällens modevisning och soppteater på stadshotellet i Västervik. Bakom visningen fanns chefen för Arbogateatern, Emelie Hertzman.

Neutralt. I slutet av 1300 och i början av 1400-talet var kläderna ofta könsneutrala. Dessa plagg har Emelie Hertzman sytt med sidenbrokad som hon hittat i Indien.

Neutralt. I slutet av 1300 och i början av 1400-talet var kläderna ofta könsneutrala. Dessa plagg har Emelie Hertzman sytt med sidenbrokad som hon hittat i Indien.

Foto: Bengt Faleij

Modevisning2015-11-26 21:00

Torsdagens modevisning var inte av det traditionella slaget där de senaste trenderna från Paris och Milano visas upp och beundras. Hertzman modevisning var en resa i tiden som hade sin start redan på 1300-talet. Hon har koncentretat sig på hur förnäma adelsdamer har varit klädda genom seklen.

Emeile Hertzman berättade inledningsvis att hennes intresse för historiska dräkter föddes som 15-åring hemma i Kalmar. Startskottet var en TV-föreställning av Shakespeares Trettondagsafton. Hon blev helt fascinerad och hon ville göra en egen uppsättning av den, självklart med kläder som hon själv sytt.

– Det blev väl kanske inte så bra, säger hon lite självkritiskt och ler.

Två år senare fick hon en kurs i att sy en renässansklänning i födelsedagspresent av sina föräldrar. Sedan dess är hon fast.

– Renässansen, 1500-talet, och Shakespeares tid är fortfarande min favoritperiod, berättar hon.

Kläderna i Emelie Hertzman historiska garderob har hon sytt själv. Det är bara skor och en del smycken som hon inte är mamma till. Hon anstränger sig för att kläderna är historiskt korrekta.

I torsdags hade hon hjälp med visningen av elever från Gamleby folkhögskolas textillinje, som fick agera modeller när Emelie Hertzman berättade om det ena plagget efter det andra. Hon började inifrån med särk och korsett och försökte slå hål på myten om att korsetten skulle vara farlig för kroppen, kvinnoförnedrande och obekväm.

– Det handlar bara om ovana, säger hon och berättade att det under 1700-och 1800-talet var vanligt att även män bar korsett.

Västerviks riksteaterförening stod bakom arrangemanget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!