Boken har just kommit ut och de första recensionerna har börjat trilla in. Och än så länge är reaktionerna positiva.
– Det är alltid lite nervöst att se hur en ny bok tas emot, säger Fredrik Sjöberg.
Författaren växte upp i Västervik och skriver essäer, där han blandar fakta med spekulationer, funderingar och personliga berättelser. Så även i den här boken.
– Jag kan inte riktigt säga vad den handlar om. Jag tror att det blir upp till läsaren att hitta sin historia i den. Men den utgår i alla fall från en målning på två olyckliga 15-åringar. Jag hittade tavlan av den danske konstnären Anton Dich på en nätauktion. Det är nog inte många som känner till honom, men han dök upp i ett brev i min förra bok och jag visste att han hade gift sig med Eva Arosenius, änka efter Ivar Arosenius. Därför kunde jag räkna ut att den blonda flickan på bilden var Lillan Arosenius.
Fredrik började nysta i konstnärens liv, men också i livet för de två flickorna på konstverket, Lillan och hennes kusin Hanna Gottowt. Titeln på boken, berättar Fredrik, är faktiskt ett citat från Lillan, som ska ha sagt det om sin mor och sin styvfar konstnären.
– Västervik figurerar också alltid på ett eller annat sätt. Det finns självbiografiska inslag i alla mina böcker. Och naturhistoria och konsthistoria.
Eftersom hans böcker inte är romaner, men inte heller faktaböcker, är de ofta svåra att placera in i något fack, särskilt för bokhandlare och bibliotek.
– Jag brukar alltid säga åt dem att lägga dem i skyltfönstret i så fall! skrattar Fredrik.