Efterlängtad filmpremiär

Den är kanske decenniets mest efterlängtade filmpremiär. En av dem som väntat på den sjunde Star Wars-filmen är Björn Sundvall.

Rado för kamp. Björn Sundvall kom utklädd till Darth Sidious. Lasersvärdet är egentillverkat.

Rado för kamp. Björn Sundvall kom utklädd till Darth Sidious. Lasersvärdet är egentillverkat.

Foto: Ulrik Alvarsson

Lång väntan2015-12-16 20:33

Vi träffar honom i foajén till Biostaden. Trots att det redan börjat samlas folk är det inte svårt att lokalisera honom.

Han bär en slängkappa med huva, och har ett lasersvärd.

– Svärdet har jag byggt själv. I princip en ficklampa med en lysdiod, och ett rör av polykarbonat. En slagtålig plast.

Så varför utklädnaden?

Vi tar det från början. Som tio, elvaåring satt Björn Sundvall framför tv:n när de då fyra till antalet, Star Warsfilmerna, sändes under några veckor. Sagan om den eviga kampen mellan det onda och det goda fängslade den unge Björn. Och fascinationen har hållit i sig.

Han är inte ensam. Världen över finns fansen, och allra mest hyllas de första filmerna från sent 70-tal och tidigt 80-tal.

Varför tror Björn att filmerna har stått sig så bra?

– Även att filmerna är futuristiska och overkliga så finns det något i historien som är tilltalande för många: Att någon som först verkar vara vem-som-helst bär på en stor kraft och talang.

Han lägger till filmernas rikedom: de innehållet drama, humor och romantik.

– Alla element finns där.

Inspelningen av den sjunde Star Wars-filmen har omgärdats av rykten och spekulationer. Filmskaparna har retat fansens sinnen genom att släppa ut sex, sju trailers med korta klipp ur filmen. Klippen har djupanalyserats. Björn tycker att det nästan gått till överdrift.

– Fans har diskuterat allt från de nya lasersvärden som syns i klippen, till valen av platser.

Även det som inte har funnits med har diskuterats. Flera av de gamla skådespelarna har synts – men inte hjälten från de första filmerna: Luke Skywalker. Är han med? Vilken roll kommer han i så fall att få?

När Björn Sundvall ombeds att peka ut sin favorit bland filmerna så blir det del 6 – "Jedins återkomst" från 1983. Den var den sista i den ursprungliga trilogin.

– Den var ett bra avslut, som också väckte nyfikenhet på vad som hände sedan, säger han.

För den som ville se fortsättningen blev det en lång väntan.

Så öppnas dörrarna till biosalongen – ut strömmar publiken från dagens första visning. Och för Björn är det dags att se om förväntningarna infrias.

En av dem som kommer ut är Daniel Petersson. Han ser nöjd ut.

– Bättre än de senaste filmerna, men den slog inte ursprungsfilmerna.

Hade det gått att överträffa originaltrilogin?

– Nej.

Tre trilogier

Den som var uppmärksam när den första Star Wars-filmen kom 1977 såg att det stod del 4 i de numera klassiska förtexterna. Trilogin "Stjärnornas Krig", "Rymdimperiet slår tillbaka" och "Jedins återkomst" släpptes runt skiftet mellan 1970/1980-tal. De berättade historien om hur bondpojken Luke Skywalker visade sig inneha fantastiska krafter, och blev en hjälte i kampen mot den onda rymdimperiet.

Filmskaparen George Lucas sade sig ha två trilogier till i sitt huvud. En om tiden före Luke Skywalker, och en om tiden efter.

Först 1999 kom nästa film – del 1 av de tänkta nio filmerna. Den och de efterföljande två filmerna fick ett ljumt mottagande. Ett tag såg det inte ut att bli fler filmer.

Nu har alltså startskottet gått för de tre sista (?) delarna i serien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!