Flera av deltagarna tog chansen att framföra sina texter och sedan få dem diskuterade i gruppen. Staffan Hellstrands slutsats var att det fanns många som var jättebra.
- Jag bedömer inga låtar, det är ett uttryck som jag värjer mig mot. Jag brukar citera Ivar Lo Johansson som svarade när han fick frågan om han kunde ge ett råd om hur man blir en bra författare: " En bra författare behöver inga råd", det samma gäller för en låtskrivare.
En annan workshop hölls av Anna Stadling, känd vissångerska som bland annat spelat och körat med Lars Winnebäcks kompband. Hos henne fick deltagarna lära sig mer om hur man hittar den rätta känslan i sången. Att varje åhörare i publiken är viktig.
-Min pappa som var kyrkosångare brukade säga att hur många som finns i publiken är inte det viktigaste utan hur många som lyssnar, det är dom vi ska sjunga för.
Det blev många goda råd och också mer handgripliga övningar.
Visor, berättelser och hemligheter bjöd Marie Länne-Persson och Ralf Novak Rosengren sin publik på.
De har sammanförts genom den romska musiken. Marie har länge sysslat med folkmusik och träffade på romsk musik när hon skulle ordna en musikfest i Jönköping.
Ralf tillhör den romska folkgruppen och har lärt sig visor av sina föräldrar och släktingar. Den musiken fanns sällan nedtecknad utan fördes vidare enbart genom muntlig tradition. För att den ska bevaras har nu Marie och Ralf tillsammans gjort en visbok med romska sånger, den första i Sverige.
De framförde flera av sångerna från boken under sin workshop.