Wiehe möter Strindberg

Foto: Pressens Bild/Arkiv  August Strindberg och Mikael Wiehe på samma scen – nu blir det verklighet i Östgötateaterns tappning.

Foto: Pressens Bild/Arkiv August Strindberg och Mikael Wiehe på samma scen – nu blir det verklighet i Östgötateaterns tappning.

Foto:

Kultur och Nöje2005-02-16 00:25
Mikael Wiehes musik ramar in Östgötateaterns uppsättning av Strindbergs ?Oväder?.
? Jag hyser en beundran för mannen som stod upp i alla stormar, säger Wiehe.
Det är inte svårt att hitta beröringspunkter mellan Mikael Wiehe och August Strindberg. Envisheten, den starka politiska elden, provokationerna mot borgerskapet ? och den stora populariteten.
Ändå var det mer eller mindre en slump att det blev just Wiehe som fick ackompanjera Östgötateaterns ?Oväder?.
? Jag bläddrade i ?Oväder? samtidigt som jag spelade Wiehes gamla skivor från 80-talet. Då plötsligt hittade jag en tematisk likhet, säger regissören Claes Lundberg.
? Texten handlar om ålderdom, men vi har försökt få den till att röra sig kring livskriser. Då har Mikael Wiehes sånger suttit som hand i handske.

?Oväder? är ett kammarspel som sätter förstoringsglaset mot det som människor vill dölja. Pjäsen utspelas i ett hyreshus där de boende liksom gömt sig undan livet för att vara i fred och slicka sina sår.
Men något händer som skakar huset i grunden. På ett mycket strindbergskt sätt kommer faran utifrån; ett nyinflyttat par startar en klubb i huset och ingenting blir vad det var.

När Mikael Wiehe först blev tillfrågad om att bidra med sina gamla sånger ? ingen musik är nyskriven ? tyckte han att idén lät märklig.
? Men när jag läste manuset inklusive mina sångtester tänkte jag ?manus har jag aldrig förstått mig på, men de där texterna är min själ bra?, säger han med ett skratt.
När Claes Lundberg nämnde sin idé om livskriser väcktes en tanke hos Wiehe:
? Man snackar om 30-, 40-, och 50-årskriser, men är inte livet en sorts ständig kris? När jag jobbar med musik tycker jag att jag ständigt går vidare i den stund som jag känner att jag behärskar någonting. På samma sätt är det med politiken; så fort man formulerat en paroll av typen ?Bröd och rosor!? har tiden rullat vidare, och då är parollen förbrukad.
? Och i privatlivet är det likadant. Folk föds och dör, man förändras ständigt. Att hålla sig levande är att förstå att allt är en ständig omprövning. Det är synd om dem som bara drabbas av kris när de fyller femtio.

Mikael Wiehe säger att han hans relation till August Strindberg i mångt och mycket bygger på Olof Lagercrantz berömda Strindbergbiografi. Där driver Lagercrantz tesen att Strindberg aldrig förlorade förståndet på riktigt. Hans beryktade kris och galenskap ska ha varit en sorts artistisk konstruktion, han skapade den för att använda den i sitt skapande.
? Jag och Strindberg är kanske lika i ett uttryck som kräver att man handlöst släpper allt men att man samtidigt har otrolig kontroll och iakttagelseförmåga över vad som då händer. En kombination mellan total kontroll och total kontrollöshet.
?Oväder? spelas i Norrköping mellan den 19 februari och 2 april. Därefter spelas pjäsen i Linköping mellan den 22 april och den 4 juni.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!