VT:s nöjeskrönikör sitter i Augustjuryn
Det prestigefulla Augustpriset delades i år ut för tjugonde gången i ordningen. I juryn för den skönlitterära klassen satt bland andra Åsa Arping, från Överum.
Foto:
- De ringde från Svenska förläggareföreningen (de svenska bokförlagens branschorganisation, reds anm) och frågade om jag ville ställa upp. Jag tvekade till en början eftersom jag insåg att det skulle innebära väldigt mycket extra jobb men tackade ändå ja eftersom det var ett spännande uppdrag.Hur många böcker skulle du läsa inför nomineringarna?
- Totalt hade vi 158 skönlitterära böcker att läsa och ta ställning till. De skulle läsas under perioden juli månad till och med början av oktober. Varje bok skulle åtminstone ha blivit läst av två personer i juryn. Någon räknade ut att vi läste runt 100 böcker per person inför nomineringarna.Hur kändes det att ha så stort inflytande över vem som skulle tilldelas priset?
- Det var jätteroligt, men kändes förstås ansvarsfullt också. Genom att sitta med i juryn har man ju varit tvungen att hänga med i årets svenska utgivningar och det har varit spännande. Det här har gjort att jag fått möjlighet att reflektera över nya mönster och trender i den svenska litteraturen.Vilka mönster har du iakttagit?
- Exempelvis har diktsamlingarna blivit väldigt tjocka och omfångsrika. De brukar ju vanligtvis vara nästan lövtunna. Många poeter skriver ordrik prosalyrik i dag.- En annan tydlig trend i 2008 års bokskörd är historiska romaner, liksom självbiografier och memoarer. Det har kommit många sådana i år. Var ni överens i juryn om vilka böcker som skulle nomineras?
- Nej, vi var inte helt överens till en början. Kvalitetskravet var vi naturligtvis överens om, men man har ändå lite olika smak. Jag är i alla fall nöjd med vårt arbete och vad vi tillslut enades om.Vilket ämne forskar du i just nu?
- Jag forskar om äldre litteraturkritik och läser gamla tidningar från 1840-talet. Landets första dagstidning var Aftonbladet som startade 1830. På 1840-talet startades fler tidningar och det var då som litteraturkritiken växte fram och blev ett allmänt inslag i dagspressen.
Kategorier
Svenska Förläggareföreningen delar ut Augustpriset i tre olika kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok samt Årets svenska barn- och ungdomsbok. Juryn nominerar sex titlar i varje kategori. Sedan skickas de utvalda böckerna till flera elektorsförsamlingar - bestående av bibliotekarier och bokhandlare - runt om i landet som fäller det slutgiltiga avgörandet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!