Vital och folkkär Slas ger ut sin 81:a bok idag
Man kan riktigt hör Stig Claessons knarriga, lite nonchalanta röst när man läser de karaktäristiskt korta meningarna som snirklande för handlingen framåt. Liksom av en händelse.
Han har skaffat sig ett alldeles eget och mycket vitalt språk som gör det nästan omöjligt att sluta läsa.
"Sov du så diskar jag" är en vacker och hoppingivande saga även om den rymmer mycket tragik. Som i alla Stig Claessons böcker finns ett stort mått av filosofiska funderingar fast förankrade i vardagen. Livet och döden som vi aldrig riktigt kan förstå.
Boken handlar om att mista den man hållit kär och levt tillsammans med och ändå kunna gå vidare och ta till sig av livet som är.
Här finns ingen övertydlighet. Istället en sparsmakad poetisk text där läsaren själv lätt fyller i allt som inte skrivs.
Som stöd för fantasin finns flera av författarens egna spretiga mycket träffsäkra teckningar.
Vi får följa den numera nästan vithåriga skribenten som just köpt sig en överrock av raglantyp. Och lord Raglan har han med sig i sinnet, en av de tappra sexhundra som red mot döden i slaget om Balaklava.
Skribenten som levt hela sitt vuxna liv i storstaden återvänder nästan helt till den ärvda lilla stugan vid skogens rand många tågtimmar bort.
Där möter han personer han känt i hela sitt liv. Personer som bott kvar och som är en del av hans livs stora pussel.
Det är ingen rafflande handling och inga stormande passioner även om det blåser styv kuling ibland. Men det är inte huvudsaken.
När det gäller Stig Claesson är det språket som är den stora njutningen. Det är mästerligt och avundsvärt att hålla en sådan spänst efter fler än 80 böcker.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!