Vissamlingarna firade med Ferlin

Den 7 februari 2004 öppnade Vissamlingarna i Västervik. I lördags firade man två-årsjubileum med ett Ferlin-program i Visbibiblioteket.

Fiolen min. Axel Sondén inledde lördagens viskafé med Gärdebylåten som Nils Ferlin har skrivit texten till!  Foto: ANDERS STEINER

Fiolen min. Axel Sondén inledde lördagens viskafé med Gärdebylåten som Nils Ferlin har skrivit texten till! Foto: ANDERS STEINER

Foto:

Kultur och Nöje2006-02-13 00:25
Visarkivarien Marcus Brännström kan berätta om två händelserika år. Samlingarna har växt i en rasande fart. Det som började med två böcker har i dag blivit en samling med över 1 000 volymer.
- Det har varit en fantastisk utveckling, berättar Marcus Brännström.

Under åren har det kommit in en strid ström av böcker, noter, inspelningar och annat till samlingarna. Senast i lördags kunde Brännström ta emot en ny liten donation.
- Västerviksborna har varit mycket generösa, anser han.
Han hoppas att samlingarna kan fortsätta att utvecklas i samma takt. Överst på önskelistan står nu instrument. I dag är det klent med den varan. Samlingarna består av endast ett instrument: en ackordcittra.

Under våren kommer samlingarna att bjuda på ett innehållsrikt program. Varannan lördag kommer biblioteket att fyllas med konst och musik.
I lördags var det elever från Visskolan som stod för underhållningen. Linda Anthonisen, Tobias Erehed och Axel Sondén har studerat Nils Ferlins författarskap under sin tid på Visskolan. I lördags fick vi ett litet smakprov.

Det är många trubadurer som har tolkat Nils Ferlins texter. Redan under sin livstid (han dog 1961) hamnade Ferlin i skivbranschen, både med de många sånger "från nöjets estrader" och med tonsättningar av hans mer lyriska verk.
Cornelis Vreeswijks tolkning av Djurgårdsmässa fick Tobias Erehed att inse Ferlins storhet.
- Ingen av oss kände närmare till Ferlin innan vi satte igång med arbetet, berättade trion före lördagens lilla visstund i Bryggaren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!