Vin: Välj rätt vin till osten

För att talesättet "osten får vinet att sjunga" ska stämma gäller det att välja vin med omsorg. De godaste dryckesvalen utgår från ostens karaktär. Det kan vara en specifik smak hos osten, men även dess konsistens, som är den viktigaste ledtråden för att hitta det bästa dryckesvalet.

Det gäller att välja rätt vin för att både ost och vin ska komma till sin rätt. Att välja vin med liten strävhet är ett tips. 
Foto: Ida Eklund/Scanpix

Det gäller att välja rätt vin för att både ost och vin ska komma till sin rätt. Att välja vin med liten strävhet är ett tips. Foto: Ida Eklund/Scanpix

Foto:

Kultur och Nöje2007-07-21 00:25
En tumregel är att lång lagringstid ger kraftig ostsmak och därför gärna passar till unga och fruktiga viner. Annars finns det oändliga möjligheter och det vore trist att låsa sig vid något alltför hårt.
Det enda man behöver ha i åtanke är att man ska se upp för tanninrika och därmed mycket sträva viner som sällan passar bra till ost.
Vi har provat oss fram med flera viner för att hitta de godaste vinvalen till de lagrade hårdostarna Marsvinsholms Herrgård, Hälsinge Grevé och Allerum Präst. Förutom i en "originalversion" finns alla ostar även i en smal nyckelhålsvariant för den vill som äta mindre fett.

Marsvinsholms Herrgårdsost har fått sitt namn efter Otto Marsvin, välbärgad skånsk adelsman, vars dröm var att göra en äkta schweizisk Emmentaler. Trots att resultatet inte blev det tänkta är Herrgård en populär ost i Sverige. Herrgårdsost ska vara smidig, smaka av nötter, ha en lätt syrlighet och samtidigt vara aromatisk.
Hälsinge Grevé har ett vackert svartfärgat vax som är till för att bevara mognadsaromerna. Osten är på topp efter tio månaders lagring. Utmärkande för osten är att den har en fruktig sprödhet, samtidigt som den är smakrik.
Allerum Präst har ett bredare smakregister men ska ha en stark, kraftfull smak, lätt beska och en mer vild än tam rondör.

Syrliga röda viner, i det här fallet Bourgogne Hautes Côtes de Nuits Les Dames de Vergy 2005, fungerade bäst i det här testet.
Vinet fungerade toppen till alla de provade ostarna och örtkaraktären i vinet lyftes fram. Det aktuella vinet är ett friskt, fruktigt rött vin utan strävhet. Dessutom smakar vinet av röd frukt, har en lätt bärighet samt en tydlig örtkryddig karaktär. Kolla alltså efter viner med mjuka tanniner om ni letar efter vin som passar till ost i Systembolagets produktbeskrivningar.

Vita nötsmakande chardonnayviner som till exempel Fetzer Valley Oaks Chardonnay eller Casal di Serra, som är av en helt annan druva men har en eftertraktad smörighet i smaken, plockar upp de lagrade hårdostarnas karaktärsdrag av nötter bra. Överhuvudtaget kan ett bra tips vara att leta efter vita viner som beskrivs som smöriga eftersom det matchar ostarnas originalversioner med deras gräddiga stil fint.
Om osten däremot är uttalat syrlig i sin smak, vilket den lutar mer åt när "smalvarianten" väljs, bör vinet självt innehålla rejält med fruktsyra. För att hitta sådana kan man välja unga viner som beskrivs som "ungdomliga, syrliga, friska eller fräscha" i Systembolagets produktbeskrivningar.

Louis Pinot Noir är exempelvin för alla moderna röda viner som ofta är eldigt smakrika och har en uttalad fatkaraktär. Här är alkoholhalten hög och vinet har tydliga inslag av söta bär och mustiga vaniljfat. Dessa viner har liten strävhet. Den här stilen av vin passar lika bra som övriga vinförslag, men kan vara att föredra om du gillar den här typen av vin.
Manzanilla Solear är en torr sherry vars utmärkande karaktär är smak av äpple, jäst, mandel och saltstänk. Det här är ett starkvin med torr eftersmak och vinet är ett spännande fördrinksval när bland annat hårdost serveras som tilltugg. Komplettera gärna tilltuggen med rostade mandlar och oliver.
När det gäller alkoholfritt passar Bionade Elderberry bra. Måltidsdrycken smakar syrligt av lingon och just den egenheten gör att den fungerar fint till de lagrade hårdostarna, speciellt till nyckelhålsvarianterna. Bionades röda bärkaraktär matchar ostarna väl utan att vare sig dominera eller försvinna. Sammantaget ger det en frisk och skön helhetssmak.

<b>De testade vinerna</b>
- Bourgogne Hautes Côtes de Nuits Les Dames de Vergy 2005 (nr 5460), Frankrike, 115 kr. Rött vin.
- Fetzer Valley Oaks Chardonnay (nr 16653), USA, 87 kr. Vitt vin.
- Casal di Serra (nr 12419), Italien, 77 kr. Vitt vin.
- Louis Pinot Noir 2004 (nr 16407), Australien, 229 kr. Rött vin.
- Manzanilla Solear (nr 8294), Spanien, 49 kr för 375 ml. Sherry.
- Bionade Elderberry, introduceras nu hos dagligvaruhandeln, rek. pris ca 15 kr

<b>De testade ostarna</b>

Hälsinge Grevé 17%
Spänstig smak, mot det torra och tydligt syrlig. Smakrik, kraftfull smak av smör, nötter och frukt. Lång eftersmak. Lättviktsvariant med stor mersmak.

Marsvinsholms original, 12 mån
Nötig, stor doft. Mjuk, rund krämigt gräddig ost med smak av nötter.

Marsvinsholm vällagrad, 14 mån 17%
Syrlig, stor doft. Torrare inslag med saltstänkt, mogen smak. Mjölkmättad eftersmak.

Allerum Präst, 12 mån
Nötig, syrlig doft. Krämig, fet konsistens. Smakrik, kraftfullt gräddig med saltstänkt ryggrad. Tydligt inslag av champinjoner, generös eftersmak.

Allerum Präst, 14 mån 17%
Champinjondoft. Fet, saltstänkt konsistens med uttalad syra, smak av nötter, svamp (champinjoner) i gräddig helhet. Kornig, saltstänkt eftersmak.

Allerum XO, minst 2 år
Koncentrerad finstämd doft. Krämig, gräddsmak, rund helhet.
Balanserad syra med tydliga drag av nötter och champinjoner. Lång eftersmak.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!