Vin: Guldkorn ur vinsortimentet
Nya månadsviner i all ära men om man vill skaffa sig favoriter bör man kolla i det ordinarie sortimentet. Här finns vinlistans guldkorn, väl värda att söka upp eller beställa hem. Indelningen är enkel och utgångspunkten är att söka efter land och om man vill ha vitt eller rött vin.
Bland Systembolagets hyllor finns många guldkorn. Foto: Jessica Gow/Scanpix
Foto:
Frankrike
Champagne: 7592 Nicolas Feuillatte Blanc de Blancs, 286 kr
Vitt, torrt utan fat: 2882 La Gascogne Gros Manseng-Sauvignon, 73 kr
Vitt vin, smakrik: 12146 Laroche Chardonnay-Terret, 65 kr
Vitt vin, koncentrerat med fatkaraktär: 4128 Château de Rochemorin Blanc, 125 kr
Rött vin, mustig: 5447 Bourgogne Cuvée Margot, 116 kr
Rött vin, smakrik: 2812 Cuvée des Abrigans Château des Erles, 69 kr
Rött vin, kryddig: 2211 Domaine du Vieux Lazaret, 174 kr
Söt avslutning: 4196 Moulin Touchais, 194 kr
Tyskland och Österrike
Vitt, blommigt & halvtorrt: 5042 Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese, 79 kr
Vitt, torrt: 7200 Rotliegender Schiefer Riesling trocken, 84 kr
Australien och Nya Zeeland
Vitt, torrt: 89151 Grosset Watervale Riesling 2004, 241 kr
Röd, stram : 6196 Rye Mill Shiraz Cabernet Sauvignon, 67 kr
Röd, mustig: 6392 Wolf Blass Yellow Label Cabernet Sauvignon, 99 kr
Röd, mjuk: 16015 Saint Clair Pinot Noir, 106 kr
Ett nedslag i det under senare år så styvmoderligt behandlade vinlandet Frankrike står högt på min lista. Från att ha haft den bestämda uppfattningen att de franska vinerna levt på gamla meriter ser jag mig själv alltmer söka efter vin bland landets alla olika stilar och vintyper.
Här finns vinproducenter som är starka nog att stå emot ekonomiska påtryckningar såväl som moderna influenser. De gör vin på sitt sätt, vilket ger tydliga smakskillnader.
Så klart finns andra vinländer som passar in i beskrivningen och där druvsorten är av avgörande betydelse, till exempel Tyskland och Österrike. Vänder man sig utanför Europa kommer mina favoriter från Argentina, Australien, Nya Zeeland och USA.
Som fördrink till middagen väljer jag den strama och friska champagnen Blanc de Blancs från Nicolas Feuillatte, som är gjord på enbart chardonnaydruvor. Vinet har en klingande mineralton med smak av röda äpplen, nötter och bröd.
Till middagen serverar jag exempelvis vita La Gascogne Gros Manseng-Sauvignon som smakar av ananas, mandarin och örter eller mogna äppelsmakrika Chardonnay-Terret.
Det vita bordeauxvinet Château de Rochemorin Blanc får vara festförslag som smakar koncentrerade av äpplen och citrus, nässlor och rostat fat.
Rött vin med mjuk mustighet kan vara ett alternativ till ost, kallskuret, fågel eller möjligen en fiskrätt. Prova Bourgogne Cuvée Margot.
Smakrika Cuvée des Abrigans Château des Erles är örtigt och nästintill lakritsbetonat i smaken och passar fantastiskt bra till lammrätter. Festvinet framför andra kommer från Châteauneuf-du-Pape. Det passar dem som gillar mustiga, kryddiga och strama viner som med fördel serveras till nötkött eller vilt.
Söt avslutning som passar till såväl den syrliga fruktsalladen, lingonkakan som till mörk choklad är vinet från Coteaux du Layon, Moulin Touchais.
Från Tyskland rekommenderar jag Rotliegender Schiefer Riesling trocken som kan passa de flesta. Smaken är uttalat tysk och karakteristiskt mineralstringent med en rondör av fruktsötma av honung och aprikoser.
Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese bör ni prova till asiatisk mat om ni inte väljer att njuta av vinet på tu man hand.
Två vita österrikare är grapefruktstrama Pinot Blanc Spiegel, som passar som aperitif eller till skaldjur, och Nigl Veltliner Reserve som är vitpepparkryddig och smakar av äpple. Den senare passar bra till söndagsstek med gräddig sås och kokt potatis.
I Australien tror man mycket på druvsorten och lyckas de behålla fruktsyran blir vinerna verkligen spännande. I beställningssortimentet finns strama, grapefrukteleganta Grosset Watervale Riesling.
Det röda vardagsvinet Rye Mill Shiraz Cabernet Sauvignon. Det har en spännande fruktstram och syrlig smak som påminner om nypon. Det passar bäst till mat till exempel grillat och tzatziki.
Toner av mynta, i doft såväl som smak, är typiskt för många australiensiska viner. Den känns tydligt i Wolf Blass Yellow Label Cabernet Sauvignon som har en mörk fruktsmak med inslag av viol och mynta och en balanserad fatkarkatär. Ett bra vin som passar lätt in i skilda tillfällen.
Från Nya Zeeland plockar jag ett rött pinot noirvin. Landet producerar fina och eleganta viner av druvsorter som trivs i ett lite svalare klimat varför smakstilen i en jämförelse drar i riktning mot vin från norra Europa.
Saint Clair Pinot Noir är som ett skolboksexempel på druvan som "ska" smaka av röda bär. Här hittar ni både hallon och körsbär med kryddörtiga inslag som sammantaget är mycket personligt. Servera till fläskkött eller lagrad hårdost.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!