Jag har aldrig riktigt förstått varför vi som bor i den rika delen av världen, och som kan köpa allt vi kan tänkas behöva i matväg, ska behöva äta extra tillskott. Att det är en marknad som växer för varje vecka kan man förstå. Det mesta som är populärt i USA brukar ju leta sig till Sverige. Efter några besök i "det stora landet i väster" så kan jag konstatera att där verkar alla vara i behov av kosttillskott. Där säljs dessa påstådda nyttigheter, inte i små burkar, utan snarare i hinkar. Varför befolkningen i ett av världens rikaste länder behöver extra tillskott förstår jag inte. Det kan inte bero på att det saknas varor i affärerna. Så vitt jag har märkt har heller inte dessa piller eller drycker gjort att amerikanen i gemen verkar ha en slank, välmående och stark kropp.
Ofta marknadsförs dessa produkter med att de gör en pigg och stark och säkert också glad. Naturliga råvaror brukar de också vara sammansatta av. Men ingenstans finns väl så farliga och dödsbringande ämnen som just de som hämtas direkt från naturen. Växtsaft från opiumvallmo, blad från tobaksplantor och innehållet i en helt vanlig flugsvamp är faktiskt helt naturliga ämnen, men inte särskilt hälsosamma.
Nu finns det förstås farliga ämnen också i de mediciner som läkare skriver ut, annars hade de väl ingen effekt kan jag tro. Men i varje läkemedelsförpackning ligger det ett informationsblad där tänkta biverkningar räknas upp. För mig betyder det att innehållet har genomgått många tester och att meningen är att nyttan ska överväga skadan. Nu köper jag aldrig några naturmediciner eller kosttillskott, men jag tvivlar på att det finns några listor med biverkningar i dess förpackningar.
Jag har fått för mig att om man äter en varierad kost med naturliga råvaror och undviker en massa konstigt "hopjox" så håller sig kroppen i skaplig form. Kanske det också är meningen att man ibland ska känna sig trött för att förstå att det är dags att ta en vilopaus. Kan utbrändhet möjligen ha att göra med att den signalen nonchalerats och botats med något uppiggande?
"Man ska dricka mycket" har jag ofta hört folk säga. Vatten menas det då har jag förstått. För några år sedan var detta en riktig modetrend. Alla kloka och insiktsfulla personer hade en flaska vatten med sig var de stod och gick. Om de deltog i någon föreläsning eller i något sammanträde sattes ofta flaskan upp på bordet som ett tecken på att " här sitter minsann en som förstått vad det hela går ut på." Jag som ingen nappflaska hade med mig blev säkert betraktad som en riktig hopplös torrboll. Nu är dessa flaskor inte så vanliga längre och jag fortsätter att hävda det jag alltid sagt, att man ska dricka när man är törstig. För min del brukar det vara om jag svettas mycket på grund av varmt väder, något hårdare arbete, vid febersjukdom och framför allt, om jag ätit stekt fläsk eller dagen efter en riktig fest.