Världens starkaste 40-åring
Bamse-gänget. I 40 år nu, har Bamse och hans vänner, Skalman, Lille Skutt, Katten Jansson, Farmor och Vargen upplevt äventyr, slagits med pirater och tjuvar, hittat skatter och upptäckt nya världar. Och det är inte slut än. Bland dagens barn är Bamse fortfarande lika populär. Rune Andréassons skapelse lever vidare med nya äventyr och upptäckter.Foto: MATILDA AHL
Foto:
Jag kommer inte ihåg mitt allra första möte med Bamse, jag måste varit rätt ung, kanske bara två-tre år, men han blev snabbt en favorit. Vem kan motstå världens starkaste, modigaste och snällaste björn?
I många år kom Bamse-tidningarna hem i brevlådan en gång i månaden. Med Bamse gjorde jag mina första försök att läsa själv. Rune Andréassons härliga teckningar och fantasifulla figurer var all uppmuntran som behövdes.
Även om Kalle Anka också regelbundet damp ner i brevlådan var det Bamse jag längtade efter. Och Bamse var en otroligt lärorik tidning. Det var Bamse som väckte mitt intresse för antiken genom att ha roliga och spännande faktatexter efter att Bamse hade varit på äventyr. Att på det sättet få barn att intressera sig för vetenskap och historia var oslagbart.
Jag fortsatte läsa Bamse länge. När jag för några år sedan samlade ihop mina gamla sparade Bamse-tidningar för att skänka bort hittade jag tidningar även från den tidiga tonåren. Och jag måste erkänna att jag fortfarande älskar Bamse. Ibland när jag går förbi ett tidningsställ i affären tittar jag längtansfyllt på seriehyllan och Bamse.
Samtidigt vet jag att det inte är samma sak nu. Inte för att Bamse har blivit sämre, men för att jag har blivit äldre. Bamse på äventyr kan aldrig bli lika spännande nu som det var då. Fortfarande är Resan till någonstans 1982 mitt favoritäventyr och en berättelse jag aldrig glömmer. Den var spännande och lite läskig med fantastiska figurer och illustrationer.
Jag läste med glädje boken med serierna från Bamses Allers-tid och mindes känslan av att läsa en ny Bamse-tidning för allra första gången. Visserligen var just de här serierna före min tid, men flera av dem återanvände Rune Andréasson under 80-talet i Bamses egen tidning. Några kände jag inte alls igen och i en del fanns det vissa bitar som jag kom ihåg.
Men vare sig man är ny eller gammal Bamse-läsare är boken ett härligt äventyr och det är kul att få läsa hur Bamse först kom till och se originalteckningarna på Bamse och hans vänner. Sedan gör det ju förstås inget att boken är snyggt inbunden och har ett extra ytterfodral. Det ger en lite lyxig känsla och pryder sin plats i varje Bamseälskares bokhylla.
Ny bok
Rune Andréasson <BR><STRONG>Bamse - den kompletta veckoserien 1966-1970</STRONG> <BR>Egmont kärnan
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!