Våfflor för alla tillfällen

Den 25 mars var det dags för våffeldagen. Det kanske vanligaste sättet att bjuda våfflor på är med sylt och grädde. Men det finns fler varianter, allt från enkla pannkaksvåfflor efter torsdagssoppan till grönprickiga våfflor där spenat står för det gröna och sockret lyser med sin frånvaro.

Gröna våfflor. Överraska med våfflor till förrätt. Spenat ger smak och inte minst färg. Tillbehören är hackad lök, crème fraiche och stenbitsrom.
Foto: Dan Strandqvist

Gröna våfflor. Överraska med våfflor till förrätt. Spenat ger smak och inte minst färg. Tillbehören är hackad lök, crème fraiche och stenbitsrom. Foto: Dan Strandqvist

Foto:

Kultur och Nöje2007-03-26 10:33
Det finns egentligen ingen riktig orsak till att vi äter våfflor på Marie bebådelsedag den 25 mars. Den enda orsaken man kan hitta är faktiskt ett hörfel. Så här antas det hänga ihop: Marie bebådelsedag kallades förr allmänt för ?vårfrudagen? i norra och mellersta Sverige. I den södra landsändan, som i många avseenden fick sin språkliga påverkan från Danmark, kallades dagen ?fruedag?. Vårfrudagen kunde med en smula fantasi kopplas till våffeldagen.

Sant eller inte lär man väl aldrig få reda på. För resonemanget talar det faktum att man länge stod frågande till våffelätandet just den dagen i Skåne, eftersom den språkliga likheten inte fanns mellan fruedag och våffeldag.
Själva traditionen att äta våfflor har åtskilliga år på nacken. Redan i doktor Hagdals klassiska kokbok från slutet av 1800-talet ges recept på något man då kallade sockervåfflor. Av receptet att döma är det vad vi här kallar äggvåfflor även om måttenheterna i den gamla kokboken var ort och tum.

Alla våfflor behöver inte vara söta. Inte behöver de dyka upp som dessert eller godsak heller. Den här tiden på året är det kul att överraska med våfflor till förrätt, eller kanske till och med som lätträtt efter en arbetsvecka. Spenatvåfflor är i praktiken en något förfinad pannkakssmet som smaksätts med hackad spenat. På samma sätt kan man göra örtkryddade förrättsvåfflor som båda serveras ungefär som toast med hackad lök, crème fraiche och räkor alternativt rom av något slag.

Smeten som används när man gör ryska blinier kan också gräddas i våffeljärn. Blinier ska göras på bovetemjöl som här blandas med vetemjöl. Vill man ha helt glutenfria våfflor tar man enbart bovetemjöl. Våffelblinier serveras på samma sätt som övriga förrättsvåfflor, det vill säga med lök, syrad grädde och rom.
Till sist, orkar man inte blanda våffelsmet kan man grädda köpt smördeg i våffeljärn. Kavla ut plattorna så de täcker våffeljärnet och grädda i osmort våffeljärn till dess degen fått vacker färg och konsistensen är fast och frasig. Servera gärna smördegsvåfflorna med strimlad kallrökt lax, en mix på majonnäs och crème fraiche smaksatt med pepparrot, grön sparris och blandad grönsallad. Gott och vårlikt, precis som vi vill ha det nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!