Vacker bok om hieroglyferna

Gåta med lösning. Egyptens hireoglyfer ger en bra redogörelse för hur skriftspråket i Egypten växte fram, hur är uppbyggt med grammatik, hur det användes, hur det föll i glömska och hur det återupptäcktes. En vacker och tänkvärd bok.

Gåta med lösning. Egyptens hireoglyfer ger en bra redogörelse för hur skriftspråket i Egypten växte fram, hur är uppbyggt med grammatik, hur det användes, hur det föll i glömska och hur det återupptäcktes. En vacker och tänkvärd bok.

Foto:

Kultur och Nöje2005-05-25 00:25
I 3 500 år användes hieroglyferna i Egypten, sedan föll de i glömska och blev till en stor gåta. Fram till 1800-talet gjordes många försök att tyda dem. De flesta teorier var helt uppåt väggarna. Sedan kom genombrottet och äran har tillskrivits Jean-François Champollion, men många andra banade väg eller vidareutvecklade hans teorier.
Vägen dit, från tiden när hieroglyfernas betydelse föll i glömska cirka 400 år efter Kristus, skulle kantas av vilseledande teorier. Ett av de största hindren kom redan långt innan den siste som kunde läsa hieroglyfer dött. En teori av filosofen Plotinos vars uppfattning ledde forskare vilse i 1 500 år.

Så här i backspegeln finns det riktigt dråpliga inslag. Som när ett verk av Horapollon återfanns på 1400-talet. Ett verk från 300-talet efter Kristus där halvsanningar och spekulationer blandades och kom att betrakas som den enda "äkta" redogörelsen för hieroglyferna. Eller som när den svenske diplomaten, greve Nils Gustaf Palin (1765-1842), skrev flera böcker där han förespråkade teorin att kinesiska skrifttecken och hieroglyfer hade varit identiska. Den nordiska äran räddades å andra sidan av forskare som danskarna Jørgen Zoega och Wolja Erichsen samt svenske David Åkerblad (1763-1819).
Till slut kom man fram till att hieroglyferna är ett helt vanligt skriftsystem som kan användas precis som vårt alfabet. Till att skriva tvättnotor eller poesi med. Numera läser egyptologerna obehindrat texter som är skrivna med hieroglyfer och det finns oändliga mängder med texter bevarade.

Aidan Dodson, som undervisar i egyptologi vid universitetet i Bristol, har skrivit en bok om detta skriftsystem. Han förklarar uppbyggnaden, grammatiken och språkets utveckling. Han följer hireoglyferna från skrivkonstens gryning i en kultur som började uppföra imponerande, byggnadsverk flera tusen år före vår tidräknings början. Ingen vet hur hieroglyferna uppstod, men en teori är att det skedde under inflytande av det skriftsystem som uppstod i Mesopotamien omkring 3 000 år före Kristus.
Den rikt illustrerade boken innehåller många spännande exempel på hur skriftspråket användes och utvecklades.
Förutom hur hieroglyfernas gåta knäcktes så får man veta en hel del om andra svårigheter som egyptologer ställs inför. Propaganda är inget nytt under solen. Den användes flitigt redan många tusen år innan vi kunde rista runor. Kungar framställer sig själva i så god dager som möjligt, använder tidigare kungars monument och historier så att det blir en riktig soppa att reda ut.
Boken innehåller också en kronologisk förteckning över dynastierna, lästips i böcker och på websidor samt ett imponerande register. En vacker och mycket intressant bok med insikter som ger anledning till en viss ödmjukhet.
Ny bok
Aidan Dodson
Egyptens hieroglyfer
Prisma
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!