Utdöende bokrea kan rasa ihop som ett korthus

Försäljningen på bokrean har backat två år i rad. Men är det en företeelse på utdöende? Branschen är delad, men mycket tyder att årets rea blir avgörande för framtiden.

Röda skynken och avspärrningar gör bokrean mer spännande.

Röda skynken och avspärrningar gör bokrean mer spännande.

Foto: Lisa Olaison

Kultur och Nöje2009-02-24 00:07
- När årets rea är summerad och om den fysiska bokhandeln märker att lönsamheten blivit mindre då kan hela reaidén rasa ihop som ett korthus. Då är festen slut, säger Lasse Winkler, chefredaktör på branschtidningen Svensk Bokhandel.Han konstaterar att olyckskorparna har kraxat kring bokrean ända sedan 1970-talet, men att de dystra prognoserna aldrig har blivit besannade. Men i år finns det en verklig stötesten som på sikt kan stjälpa den gamla reatraditionen över ända.- Lönsamheten i rean har gått ned, helt klart. Men det verkliga problemet är situationen mellan nätbokhandeln och den traditionella bokhandeln. De har så motstridiga intressen och förutsättningar att det är svårt att få de två aktörerna att enas, säger han.I mer än ett år har parterna bråkat om näthandelns initiativ att låta köparna göra förhandsbeställningar till bokrean. Det ger nätföretag som Adlibris och Bokus orimliga fördelar, menar bokhandlarna. Men Svenska bokhandlareföreningens beslut att förbjuda försäljning av reaböcker före den officiella reastarten den 24 februari revs upp efter starka protester från nätbokhandeln.- Om den vanliga bokhandeln inte fick öppna kartongerna förrän vid själva reastarten - när skulle de hinna då? Det är samma för oss, om alla beställde den 24 på morgonen och vi skulle packa hundratusentals böcker, så skulle det ta en vecka innan de fick böckerna, kommenterar Pär Svärdson, vd för Adlibris.Svenska bokhandlareföreningen var inte nöjd med "kompromissen". Föreningens ordförande Dag Klackenberg beskriver beslutet som början till slutet för bokrean som branschmanifestation.- Jag skulle vilja använda begreppet pyspunka. Den kommer att minska i betydelse år från år. Vad kommer i stället? Jag tror att de olika kanalerna kommer att ha olika reor själva i stället, du kommer att se en Bokia-rea, en Akademibokhandel-rea och en Adlibris-rea - kanske inte ens vid samma tidpunkt, säger han.
Bokrean
Redan på 1920-talet reade bokhandeln ut böcker som sålt dåligt. Reorna var dock inte landsomfattande och det fanns inget gemensamt readatumPå 1930-talet bestämmer sig handeln för ett gemensamt bokreadatum, kring den 15 februari.På 1940-talet samlade tre förlag sin marknadsföring i en gemensam katalog. 1945 medverkade 14 förlag med sammanlagt 900 titlar i en sådan katalog.1950- och 1960-talen brukar räknas som bokreans verkliga glansperiod. Då var det lätt att fynda originalupplagor och sällsynta böcker billigt.På 1970-talet började man sälja nytryck och specialupplagor på rean, vilket kritiserades starkt i medierna. Bokhandeln fick större konkurrens av bland annat varuhusen.Försäljningsvolymen på bokrean har legat mellan 7,3 och 8,5 procent av förlagens totala försäljning under 2000-talet. De två senaste åren har bokrean backat. Den fysiska bokhandeln har fått stark konkurrens av nätbokhandeln.Källa: Svenska förläggareföreningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!