Unik Hansastad på Skåneslätten

Jakriborg är den nybyggda Hansastaden på Skåneslätten. Mellan Lund och Malmö bygger två bröder sin sagoborg, i verkligheten. I februari nästa år beräknas den första delen av staden vara klar, och nästa påbörjas. Alla bostäder upplåts med hyresrätt.

Turistattraktion. Jakriborg har rönt ett enormt intresse, varje dag kommer turister hit för att flanera i gränderna.

Turistattraktion. Jakriborg har rönt ett enormt intresse, varje dag kommer turister hit för att flanera i gränderna.

Foto:

Kultur och Nöje2005-08-06 00:25
Man kan nästan se sagoprinsessan med det långa håret hänga ut ur något av husen och prinsen som kommer ridande över slätten nedanför. Som en sagostad dyker den upp mitt på den skånska slätten.
Och det är ingen kuliss; in genom de slingrande gränderna möter små ompysslade trädgårdar, emaljerade gatuskyltar, murade och putsade fasader, spröjsade fönster, lertegel på taken och gatsten under fötterna. Inget hus är det andra likt och att alla bostäder här är hyresrätter är smått fantastiskt. Vem bygger hyresrätter så här, år 2005?
- Idén kom egentligen när min son var två år. Jag hade sett hus i gammal hansastil och förundrats över att ingen arkitekt eller byggherre hade tagit vara på den stilen i modern tid, berättar Jan Berggren.
Det är han som tillsammans med sin bror Krister Berggren förverkligat en pojkdröm här.
Jakriborg står kort och gott för Jan och Kristers borg, och när den här delen av Jakriborg står klar i februari nästa år har den också fått en mur runt sig som en riktig borg ska ha. Ovanpå muren ska man kunna promenera och titta ned i denna nybyggda hansastad.
Jan Berggren är varken arkitekt eller byggherre från början. Föräldrarna hade en kaffehandel inne i Malmö i många år, och den gamla kaffekvarnen står nu inne i konditoriet vid torget i Jakriborg. Föräldrarna var också delaktiga i bygget till en början och Jan visar mig till det lilla torg som fått namn efter han numera bortgångne mor, Vanja. Då var platsen en bit smutsig industrimark med krossat glas på marken och järnvägen alldeles intill.

Den första biten mark köptes för motsvarande summa som en villatomt i Höllviken vid den tiden. "Nästan gratis" i det här sammanhanget, menar Jan Berggren. Men eftersom låneräntorna inte var lika gratis var spekulanterna få just då.
- Vi fattade inte vilket bra läge det här är från början. Tyckte att det egentligen låg för nära järnvägen och mitt ute på en slätt, men det kan ju knappast bli bättre. Pågatågstationen ligger precis här, det tar två minuter till Lund och knappt tio till Malmö.
Alla hus har fasader av tegel som putsats två gånger. Fönstren är spröjsade och kittade, somliga är till och med blyinfattade. På alla tak ligger riktiga lertegelpannor som på grund av den kraftiga lutningen måste förankras var och en för att inte blåsa ner när höststormarna drar in över slätten. I gränderna ligger gatsten lagd och tio meter höga plataner är planterade på ett litet torg. Många av lägenheterna har egen trädgård som hyresgästerna odlar som sin egen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!