Tips på bra ställen att skåda fåglar

Kusten och skärgården i Tjust bjuder på ett rikt fågelliv. Öppet hav, öar, vikar och kustnära våtmarker, ekskogar och hällar bäddar för en stora variation.

God utdelning. Den här kvartetten  från Norra Tjust pastorat, alla helt nybörjare som fågelskådare, såg  47 arter vid Vinö glo under en timma i mitten på maj. Bland annat havsörn, brun kärrhök, rödbena, trana, and och tofsvipa. Från vänster: Kristina Martinell, Benny Bergstedt, Suzanne Nilsson och Karl Magnus Nordlund.

God utdelning. Den här kvartetten från Norra Tjust pastorat, alla helt nybörjare som fågelskådare, såg 47 arter vid Vinö glo under en timma i mitten på maj. Bland annat havsörn, brun kärrhök, rödbena, trana, and och tofsvipa. Från vänster: Kristina Martinell, Benny Bergstedt, Suzanne Nilsson och Karl Magnus Nordlund.

Foto:

Kultur och Nöje2007-06-14 16:15
Skäggdoppning, havsörn, tofsvipa, rödbena, havstrut, vigg, strandskata och småskrake är bara några av alla fåglar som finns här.
?Fågelvägen i Tjust? heter en broschyr med förslag på utflyktsmål, fina fågellokaler från Västervik i söder till Flatvarp i norr. Man behöver inte vara fågelintresserad för att njuta av en sådan utflykt för där finns mycket annat att se, men råkar man vara intresserad av fåglar så kan det bli en upplevelse utöver det vanliga.

Tjust Fågelklubb har arbetat fram ?Fågelvägen? och broschyren finns att få på turistkontoren. Sex anhalter finns med på vägen som börjar i norr, vid Flatvarp på Stora Askö, som har broförbindelse, 15 kilometer norr om Loftahammar. Där kan man landvägen nå ytterskärgården.
Mitt i Loftahammar finns ?Fågelrummet?, en filial till Västerviks museum med en permanent utställning om kustens och skärgårdens fågelliv. Där finns bildspel, modeller av fåglar i naturlig storlek, litteratur, teckningar av hög klass och mycket annat spännande.

På vägen från Loftahammar mot Gamleby (väg 213) finns Uknö och Vinö glo, högklassiga våtmarker där det vimlar av arter. Vid Uknö glo, som ligger i direkt anslutning till vägen mot Björnsholm, finns ett fågeltorn.
Fjärde anhalten är Segersgärde, ett naturreservat med betade strandängar och vattenområde i Gamlebyviken. Från Fruberget eller Örnberget är utsikten bedårande. Området är också mycket intressant ur botanisk synvinkel. Där häckar grågås, fisktända och man kan se rosenfink, göktyta och näktergal. Segersgärde ligger på Norrlandet mellan Gamleby och Västervik som löper parallellt med E 22 på en långsmal halvö mellan havsvikarna Gamlebyviken och Gudingen.

Vägen passerar Västerviks museum där naturum finns, även där finns ett fågeltorn. På naturum går det att låna kikare och fågelbok att ha på området.
Sista etappen är Händelöp, sydost om Västervik, även den ön har broförbindelse och är intressant under alla årstider. Där går att skåda tordmule, kustlabb, roskarl och havsörn, bland mycket annat.

<h3>

Fågelparlör</h3>
Den som är på besök i trakten och talar med ortsbor kan behöva en fågelparlör. Här är några exempel på lokala namn, den fullständiga listan finns i Fågelrummet, Loftahammar.
<b>Tjustmål, Rikssvenska</b>
skergås = grågås
guding = ejder, hane
åda = ejder, hona
hälsing = ejder, ung hane
blånäbb = vigg
horsgök = enkelbeckasin
ålkråke = skarv
silltuss = tobisgrissla
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!