Terminator har blivit verklighet

Kultur och Nöje2012-03-09 00:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Blodet pumpar hårt och dunkar upp i tinningarna. Det värker i hela magen av ångest och oro. Kan inte andas. Snart kommer hela världen att sprängas. Det handlar bara om sekunder. Jag omfamnar min dotter och skriker av sorg. Då vaknar jag, men drömmen hänger kvar i själen hela dagen.

Jag såg ett vetenskapsprogram där de största hoten mot mänskligheten lades fram. Kontentan var att jorden kommer att gå under, frågan är bara om när och hur. Det gick inte att sluta titta. Det bor någon slags skräckblandad förtjusning hos många människor i tanken på jordens undergång. I fiktionens värld är det otroligt spännande. En kittlande oro och känslan av att det kanske skulle kunna hända. Tänk om. Många filmer har gjorts.

I "Armageddon" från 1998 är en stor asteroid på väg att kollidera med jorden. Oljeborraren Harry S. Stamper (Bruce Willis) axlar den tunga uppgiften att rädda världen på tolv dagar. En mer realistisk film, enligt kritiker, är science fiction-filmen "Deep Impact" från samma år.

Om exakt 287 dagar kommer jorden att gå under förresten. I alla fall enligt vissa ovetenskapliga uträkningar och förutsägelser. Den 21 december 2012 hävdas vara slutdatum i mayakalendern. Men vi kan nog vara lugna när det gäller den saken. Jag menar, vi överlevde ju millennieskiftet. (Förutom alla massjälvmord då...) År 2009 gjordes actiondramat 2012, inspirerat av dessa 2012-fenomen, där katastrofer börjar inträffa samtidigt runt om i världen. Denna orealistiska film skapade problem för NASA som blev så nedringda av oroliga filmtittare att de fick starta en avskild webbsida just för att kunna hantera filmens efterdyningar.

När jag såg "Terminator" i början av 90-talet kändes den "ascool". Men jag tänkte väl också att det aldrig skulle kunna hända att en robot skulle springa runt på gatorna. När Arnold Schwarznegger i form av robot, i slutet av "Terminator 2" smältes ned i ett stort bad med tummen upp över ytan och yttrade orden "I´ll be back", så trodde jag honom inte. Tji fick jag. Enligt vetenskapen är det inte långt borta med sådana robotar. De listas som ett av de möjliga hoten mot mänskligheten. Man tror att datorer kan bli så pass mycket smartare än oss att de kan förutse vad vi tänker göra. Så det är inte bara att trycka på off-knappen när datorn får dåliga idéer. SVTs serie "Äkta människor" är alltså inte helt ute och cyklar.

Ett stort problem är såklart miljöhotet som många tyvärr väljer att blunda för och förneka vår inverkan på. Andra hot är vetenskapliga experiment som går åt skogen, syntetisk biologisk terrorism och supervulkaner. Men det absolut största hotet mot jordens existens är det vi ännu inte vet om, anser forskare.

Med en gnagande oro i kroppen trycker jag på off-knappen.