Tankeväckande och kul bok om mode
Folk höll med och folk protesterade. En hel del känslor bidrog till att debattörerna missförstod varandra. Kanske är det naturligt när djupa behov hos människor ifrågasätts; när det avslöjas att det där originella är iscensatt av någon som vill manipulera och tjäna pengar på vilsenheten.
Vad har filosoferna att säga om konsumismens mekanismer? Lars Fr. H. Svendsen som uppmärksammades för några år sedan genom boken Till långsamhetens lov prövar att bringa ordning i kören av röster som försökt förstå vad det är som händer när lyckan tros kunna köpas för pengar.
Utgångspunkten i boken Mode är således modet och hur dess framväxt och växlingar genom tiden går att förklara. Den som läser och som roas av att stryka under klurigheter kan vaska guldkorn i Svendsens förbiströmmande flod av refererade filosofer. Hans-Georg Gadamer hävdar till exempel att modet härskar över just de saker som lika gärna kunde ha varit helt annorlunda.
Modets väsen är att vara flyktigt. I dess kärna ligger krav på radikal förnyelse och en konstant jakt på originalitet. Flera invändningar mot vad som uppfattas som modernt och originellt går att hitta bland oss nutidsmänniskor. Även om exemplet är en struntsak i det stora hela illustrerar det fenomenet mode väl. Hur kan något som varar livet ut samtidigt påstås vara flyktigt och vari ligger det originella när grannen har en exakt likadan ros intatuerad på skuldran? Någonstans inser vi att det originella inte är så unikt och att behovet av nyheter inte tillfredsställer oss på ett djupare plan. Modet om det så gäller kläder, kroppssmyckning, köksinredningar, den senaste cd:n, maträtten eller åsikten i samhällsdebatten, kan till viss del uppfattas som ett jagande efter vind.
Bakom till synes enkla handlingar i vardagen och i samtiden finns mekanismer som också filosoferna försöker bena ut. Kanske deras försök ökar förståelsen av vad som utspelas framför våra närsynta ögon?
I kölvattnet på debatten som Nina Björk initierade kan avsnitten om mode och konsumism samt modet som livsideal rekommenderas. Flera utsnitt bland filosofernas reflektioner inspirerar till fortsatta samtal med sig själv och med omgivningen. Anne Hollander skriver till exempel att modets tyranni aldrig har varit så starkt som i denna tid av visuell pluralism. Kanske ordvalet i just detta citat kan avskräcka med sin intellektuella jargong.
Men det skall sägas att boken är mycket lättläst och inspirerande att ta del av.
NY BOK
Lars Fr. H. Svendsen <BR><STRONG>Mode </STRONG><BR>Nya Doxa
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!